Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IJslandse aardbeien rotten in de kas door goedkope importen

IJslandse aardbeientelers verkeren in een crisis doordat goedkope importproducten de markt overspoelen. Sommige lokale telers zijn gestopt met plukken deze zomer, omdat het fruit niet tegen een kostendekkende prijs verkocht kan worden. De komst van retailgigant Costco wordt aangewezen als de boosdoener.

Eén van de grootste aardbeientelers in Zuid-IJsland is Eiríkur Ágústsson. Hij heeft kassencomplex Silfurtún in het plaatsje Flúðir. Tegen de lokale nieuwssite Visir zei hij dat de vraag aanzienlijk gedaald is sinds de komst van Costco. De supermarkt voert geen verse IJslandse producten in de schappen en opende de deuren in het hoogseizoen van de IJslandse teelt. De telers hebben de prijzen al aanzienlijk verlaagd, maar een verdere verlaging zou de kosten niet langer dekken.

Bij verschillende telers hoopt de voorraad zich op en dat komt de kwaliteit niet ten goede. Ook Eiríkur stopte met plukken, maar kon het niet aanzien dat de aardbeien hingen te rotten aan de plant. Daarom stelde hij de kassen open voor publiek om gratis aardbeien te komen plukken. Zo'n 600 mensen maakten van deze gelegenheid gebruik.

Read more at Iceland Magazine

In 2016 bezocht AGF enkele IJslandse telers, waaronder het bedrijf van Eiríkur Ágústsson. Lees hier het artikel.
Publicatiedatum: