Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Grondradar mogelijk bruikbaar bij teelt vroegrijpe aardappelrassen

Grondradartechnologie kan de aardappelsector mogelijk een waterbesparing opleveren, meent geneticus Dirk Hays van Texas A & M AgriLife Research. Voor zijn meest recente onderzoeksproject maakte Hays gebruik van een grondradar om vroegrijpe aardappelrassen te identificeren. Deze technologie zou telers kunnen helpen bij het nemen van beslissingen omtrent hun gewassen en eveneens bij kunnen dragen aan een efficiënter gebruik van water. 

Hays voert zijn project uit in samenwerking met AgriLife Research en het aardappelveredelingsprogramma van het departement van tuinbouwtechnologie.

De onderzoeker vertelt dat het aardappelveredelingsprogramma zal starten met proeven met 80.000 individuele lijnen en erop gericht is om hoogproductieve rassen te selecteren. Alle lijnen worden naar 120 dagen gerooid. 

"Wanneer men wil selecteren op vroegrijpe rassen dan zal men het poten meerdere malen moeten herhalen zodat er op meerdere momenten gerooid kan worden," legt Hays uit. "Het opgraven van de aardappelen is geen goede methode om op vroegrijpheid te selecteren. Door echter gebruik te maken van een grondradar kan men de maat van de aardappelen meten zonder ze eerst te rooien. De digitale beelden geven een goede indicatie van het werkelijke gewicht van de aardappel."

Bron: hpj.com

Publicatiedatum: 21-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: