Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
EU start openbare raadpleging eerlijkere voedselvoorziening

De Europese Commissie nodigt landbouwers, burgers en andere belanghebbende partijen uit om tot 17 november online hun standpunten over de werking van de voedselvoorzieningsketen uit te wisselen. De Europese Commissie wil zo input verzamelen om de noodzaak en hoogdringendheid te beoordelen van eventuele maatregelen op EU-niveau om oneerlijke handelspraktijken met betrekking tot landbouw- en voedingsproducten aan te pakken of te reguleren.

Er zijn aanwijzingen dat de toegevoegde waarde in de voedselvoorzieningsketen niet eerlijk wordt verdeeld over alle niveaus van de keten, met name door de zwakkere onderhandelingspositie van kleinere en dus kwetsbaardere operatoren, waaronder landbouwers en kleine bedrijven, ten opzichte van hun economisch sterkere en sterk geconcentreerde commerciële partners.

Markttransparantie
De Europese Commissie wil ook de markttransparantie in de hele keten beoordelen en nagaan waar ze kan worden verbeterd. Gezien de behoefte aan een zekere mate van concurrentie, zal de raadpleging helpen beoordelen of er behoefte is aan aanvullende EU-regelingen inzake markttransparantie.

Waardeverdelingsovereenkomsten
In de vragenlijst wordt ook gepeild naar de belangstelling voor samenwerking tussen producenten en het gebruik van waardeverdelingsovereenkomsten (het verdelen van winsten en verliezen ten gevolgen van evoluties van de relevante marktprijzen), die al worden gebruikt in sommige sectoren, zoals suiker.

Taskforce landbouwmarkten
De raadpleging bouwt voort op de werkzaamheden van de Taskforce landbouwmarkten, die landbouwcommissaris Hogan in januari 2016 heeft opgericht. De Taskforce landbouwmarkten heeft een aantal concrete manieren gesuggereerd om de positie van landbouwers in de voedselvoorzieningsketen te versterken. De raadpleging bouwt hierop voort en zal de Europese Commissie input voor eventuele toekomstige initiatieven verstrekken.

Met het oog op raadpleging en feedback is een aanvangseffectbeoordeling gepubliceerd, waarin een reeks mogelijke beleidsopties in detail zijn uiteengezet. Voor elk toekomstig initiatief ter verbetering van de voedselvoorzieningsketen zal ook een volledige effectbeoordeling worden uitgevoerd.

De openbare raadpleging over het initiatief ter verbetering van de voedselvoorzieningsketen – zal weldra beschikbaar komen in alle EU-talen.

bron: Europese Commissie

Publicatiedatum: 17-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: