Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
De onweerstaanbare opkomst van Bitcoin

De waarde van Bitcoin en andere digitale munten schiet razendsnel omhoog. Achter die opmars gaat meer schuil dan speculatie. Er is grote vraag naar cryptocurrencies in landen met een hoge inflatie.

Bitcoin, Ethereum en andere digitale munten – ook wel cryptocurrencies genoemd - trekken steeds meer aandacht. Dat heeft alles te maken met de enorme prijsstijgingen van de afgelopen tijd. De waarde van een Bitcoin is bijvoorbeeld sinds eind 2016 met meer dan 300% omhoog geschoten. De munt brak net door de grens van $ 4.000 (€ 3.385). In november 2011 kostte een Bitcoin minder dan $ 3. De enorme waardestijging is in de eerste plaats een gevolg van de schaarste. Het aanbod van neemt steeds langzamer toe. Als er 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn, komt er zelfs geen enkele munt bij.

Populair in Afrika
Cryptocurrencies zijn niet alleen populair bij speculanten die positie kiezen voor een nog verdere stijging. Ook in landen met een heel hoge inflatie, zoals Venezuela en veel Afrikaanse landen, raken Bitcoins en andere digitale munten steeds meer in trek. Door de hoge inflatie moet de bevolking in lokale valuta soms binnen enkele maanden dubbel zoveel geld neertellen voor alledaagse uitgaven zoals brood of melk. In tegenstelling tot traditionele munten kan de waarde van een Bitcoin niet uitgehold worden door economisch wanbeleid van overheid en/of centrale bankiers.

Fraude
Een ander voordeel van cryptocurrencies is dat het nauwelijks mogelijk is om ermee te frauderen. Ze zijn gebaseerd op een zogeheten Blockchain-technologie, waarbij het transactieoverzicht voor iedereen toegankelijk is en overal online wordt opgeslagen. Als fraudeurs een bepaalde transactie willen aanpassen, moeten ze dat op miljoenen computers verspreid over de wereld doen. Dat is zo goed als onmogelijk. Hoewel het heel lastig is om te frauderen met cryptocurrencies, proberen oplichters soms wel om namaak-Bitcoins te verkopen.

Betalen met Bitcoin
Ondanks de grote koersstijgingen is de omvang van de markt voor digitale valuta's nog vrij klein. De totale waarde van alle Bitcoins – met afstand de grootste van dit soort valuta's – bedraagt circa € 60 miljard. Dat is een stuk minder dan de beurswaarde van een bedrijf zoals Unilever (ruim € 80 miljard). Alle soorten cryptocurrencies samen zijn ongeveer € 110 miljard waard. Hoewel je in Nederland al op honderden plaatsen met Bitcoins kunt betalen, is het aantal transacties zeer beperkt. Door de grote prijsstijging kiezen veel mensen ervoor om de digitale munten op zak te houden en te betalen met euro's of dollars.

De toekomst van cryptocurrencies
Sommige partijen voorspellen dat cryptocurrencies in de toekomst steeds meer de rol van traditionele valuta's gaan overnemen. Daarbij wijzen ze op de grote voordelen, namelijk het onafhankelijke karakter – zonder invloed van centrale bank of overheid – het lage frauderisico en de mogelijkheid om op steeds meer plaatsen te betalen zonder omwisselslag in lokale valuta's. Voorlopig is die toekomst nog heel ver weg, als het al ooit zover komt. Veel consumenten en bedrijven zijn nog huiverig om Bitcoins te gebruiken omdat ze er niet mee bekend zijn of door de enorme prijsschommelingen. De prijsstabiliteit die nodig is voordat een valuta goed als ruil- en oppotmiddel kan functioneren.

Tulpenmanie
Aan de andere kant zien sommige economen de opmars van cryptocurrencies als een nieuwe tulpenmanie. De prijs van Bitcoin en andere munten schiet nu even hard omhoog als de waarde van bloembollen in de zeventiende eeuw. In beide gevallen wordt de rally voor veruit het grootste deel veroorzaakt doordat handelaren die de prijs van een schaars goed opdrijven in de hoop om hun positie later weer tegen een hogere weer te verkopen. Beurswaakhond AFM waarschuwde aan het begin van de zomer voor de risico's van digitale valuta's, die overigens ook niet onder depositogarantiestelsel vallen.

Op goed geluk
Voorlopig blijven Bitcoin en andere cryptocurrencies volop in de schijnwerpers staan. Daar zorgen de flinke koersschommelingen wel voor. In tegenstelling tot bij conventionele valuta's ontbreekt een centrale bank die voor prijsstabiliteit kan zorgen. De gevolgen daarvan waren onlangs te zien bij Ethereum, waarvan de waarde tussen half juni en half juli met meer dan 60% daalde. Van die felle correctie gaat een duidelijk waarschuwingssignaal uit: beleggers die willen profiteren van de opkomst van digitale valuta's kunnen zich maar beter eerst goed inlezen in plaats van op goed geluk wat Bitcoins, Ripple, Qwark, Storj of Lisk te kopen.

Voor meer informatie:
Laurens Maartens
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
Tel: 020-5782434
Laurens@nbwm.nl

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.Publicatiedatum: 17-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: