Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Russische consument tast diep in de buidel voor appelen

De World Apple and Pear Association (WAPA) heeft bekend gemaakt dat de binnenlandse appelproductie in Rusland in 2017 naar verwachting 37% lager zal zijn als gevolg van late vorst en hevige regenval. Dit zal echter niet de enige reden zijn dat de appelafzet dit jaar kleiner zal zijn.

Volgens bronnen binnen de sector vormen de hogere appelprijzen in combinatie met het dalende besteedbare inkomen van de consumenten ervoor dat zowel de import als afzet van appelen op de Russische markt teruglopen. 

Sinds 2013 is de prijs van een kilo appelen met 30% gestegen, meer dan voor welke andere fruitcategorie dan ook. Ondanks de recente productietoename, verwacht Marek Marzec van Ewa-Bis dat de Russische appelproductie slechts in 20% van de binnenlandse vraag kan voorzien.

"Rusland heeft de laatste 20 jaar geprobeerd de binnenlandse appelsector verder te ontwikkelen. Het land heeft zeer zeker vooruitgang geboekt maar kan bij lange na niet voldoende appelen produceren om zelfvoorzienend te worden. Het positieve aan Rusland is het feit dat het een enorm land is, dat veel verschillende regio's kent waardoor het altijd succesvol zou kunnen zijn, ongeacht de weersomstandigheden waar het mee te maken krijgt," legt Marek uit. 

Igor Muhanin, voorzitter van de Vereniging van Fruitproducenten (ASPRUS), heeft bekend gemaakt dat de appelimport in 2016 1,38 miljoen ton bedroeg maar stelde dit volume later bij naar 1,25 miljoen ton, er aan toevoegend dat smokkelpraktijken nog steeds een probleem vormen voor de Russische autoriteiten. 

Het ministerie van Landbouw verleent subsidies aan appeltelers die nieuwe boomgaarden aanplanten en betalen hen €3.624 per hectare om de productie te verhogen. "Volgens deskundigen dekken deze subsidies ongeveer 10% tot 25% van de kosten voor de aanleg van deze nieuwe hoogproductieve boomgaarden," vertelt Muhanin. 

Uit ramingen blijkt dat de appelconsumptie in Rusland in 2016 2,5 miljoen ton bedroeg, wat ongeveer 100.000 ton (4%) meer is dan in 2015. Tegen 2020 zal de consumptie naar verwachting zo'n 3 miljoen ton bedragen, wat neerkomt op een jaarlijks groeipercentage van 4%. 

BusinesStat is van mening dat het groeitempo van zowel de binnenlandse productie als de import niet afhangt van het herstel van het inkomensniveau van de Russische consument, de vraag, noch de sancties of investeringen in commerciële binnenlandse boomgaarden.

Dit jaar zal de appelafzet met slechts 1,7% groeien, wat in grote lijnen overeenkomt met de ramingen van de regering en de prognose voor de groei van het Russische BBP. Zodra de groei van het inkomen zich herstelt, zal de appelafzet in de retailbranche eveneens toenemen. In 2021 zal de appelafzet in Rusland volgens ramingen rond de 2,08 miljoen ton bedragen, waarmee de afzet van 2016 met 35,7% overschreden zal worden."
Publicatiedatum: