Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Britse limesprijzen gehalveerd

Vorige maand bedroeg de prijs van een doos limes in het Verenigd Koninkrijk nog €11,65, wat uitzonderlijk hoog is. Volgens Rob Cullum van Pacific Produce kon deze hoge prijs geen standhouden. Wat zijn de prijzen nu we een maand veder zijn? 

Zoals voorspeld hielden de hoge prijzen niet lang stand. Momenteel varieert de prijs van een doos limes tussen de €5,83 en €6,99. "In sommige gevallen worden beperkt houdbare limes zelfs voor €4,66 per doos verkocht," vertelt Rob. 

Rob legt uit dat er meerdere factoren aan deze prijsdaling ten grondslag liggen. "De aanvoer uit Brazilië is toegenomen en ook de volumes uit Mexico zijn groter. Dit zijn de twee grootste leveranciers. De hoge prijzen trekken echter iedereen die limes kan leveren aan en deze limes worden dankzij de goede prijzen allemaal naar het Verenigd Koninkrijk en Europa geëxporteerd. Er wordt ook geïmporteerd uit landen die op kleinere schaal limes produceren zoals Colombia en Guatemala."

Rob vertelt verder dan men in de eerste plaats kijkt wat de grote producenten te bieden hebben en dat men wanneer er tekorten dreigen te ontstaan andere bronnen overweegt die hun limes naar markten exporteren waar er schaarste is. Het totale volume uit Mexico en Brazilië is ongeveer 20 containers lager maar dit tekort is in deze periode van het jaar eenvoudig aan te vullen met de productie uit Israël, Spanje, Guatemala en Colombia. 

"Een andere reden is dat mensen stoppen met limes consumeren als de prijzen zo hoog zijn. In bars en restaurants zal men dunnere schijfjes serveren of limes zelfs vervangen door citroenen. Het weer is eveneens een factor van betekenis. In juli was het warm maar nu is het wisselvallig. We gingen dus van de hitte, toen er een krappe aanvoer was, naar kwakkelweer, met een grotere aanvoer en zeer lage citroenprijzen. Dit alles tezamen heeft er voor gezorgd dat de prijzen gekelderd zijn."

Rob vreest dat de prijzen nog verder zullen dalen voordat ze weer uit het dal klimmen. "Dit is wat we vaak zien gebeuren met limes. De marktprijzen zijn momenteel lager dan de inkoopprijs waardoor sommigen pijnlijke verliezen zullen lijden." 

"Ik verwacht echter dat de prijzen na deze correctie weer terug op het gebruikelijk niveau zullen komen en dat zal gebeuren zodra de consumptie in de aanloop naar het najaar verder afneemt."

"Met limes komt men echter zo nu en dan voor verrassingen te staan dus ik zou mezelf niet al te zeer vastpinnen op deze prognose. Het orkaanseizoen is bijvoorbeeld aangebroken maar heeft tot dusver nog geen schade aan de limeproductie veroorzaakt. De Mexicaanse bananensector heeft daarentegen al wel verliezen geleden."Voor meer informatie:
Robert Cullum
Pacific Produce
+44 (0) 1865877801
Email: rob@pacificproduce.co.uk
www.pacificproduce.co.uk

Publicatiedatum: 17-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: