Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Grote Poolse aardappeloogst verwacht

Het ziet er naar uit dat Polen dit seizoen op een grote aardappelproductie kan rekenen. De kwaliteit is hoog maar de prijzen zijn laag. De weersomstandigheden in een aantal delen in het noorden en westen van het land, die onlangs getroffen werden door hevige regenval, zullen mogelijk echter nadelige gevolgen voor de oogst en de kwaliteit van de aardappelen hebben. De officiële cijfers over de productie worden pas gepubliceerd als het seizoen voorbij is. 

"De prijzen zijn stabiel hoewel de concurrentie op de Poolse markt bij aanvang van het seizoen groot is, waardoor de prijzen snel kunnen veranderen. De enige binnenlandse aardappelen op de markt zijn vooralsnog nieuwe aardappelen maar de eerste dikschillige aardappelen worden over een week of twee verwacht. De meest geteelde nieuwe aardappelrassen zijn Riviera, Lord, Denar, Volumia, Colomba en Anuschka," vertelt Łukasz Ostrowicz van Bugaj Sp. z.o.o..

 

"Een aantal buitenlandse bedrijven heeft geïnformeerd naar aardappelen voor de verwerking tot Franse frites maar telers hebben deze momenteel nog niet beschikbaar."

Afgelopen week was er een landelijke feestdag in Polen waardoor er weinig activiteit op de markt was. De vraag zal naar verwachting begin september weer aantrekken wanneer iedereen weer aan het werk of naar school gaat. 

Het EU-verbod op de vrije export van Poolse aardappelen (rauw) blijft een probleem waar telers graag een eind aan zouden willen maken. Recent is er een voorstel gedaan dat als uitgangspunt zal dienen om het verbod te versoepelen. Hierin staat staat dat alleen bedrijven die de laatste drie jaar vrij waren van aardappelwratziekte en die aan kunnen tonen dat zij gekwalificeerd pootgoed gebruiken hun aardappelen mogen exporteren. 

"Toen er vorig jaar een tekort aan aardappelen was in West-Europa, voelden telers de noodzaak om samen te werken om een einde aan het verbod te maken. Ik merk echter dat er dit jaar, nu er voldoende aardappelen zijn om de markt te voorzien, minder telers zijn die dit doel actief nastreven. Ik vind dat erg jammer en hoop dat telers samen blijven werken zodat we vooruitgang kunnen blijven boeken."Op 25 en 26 augustus aanstaande worden in Polen de National Potato days georganiseerd door IHAR Bonin, HR Kalinowa en de National Potato Association.

"Hoewel dit zeker niet de eerste keer is dat dit evenement gehouden wordt, is er wel veel veranderd. Ten eerste is het evenement dit jaar veel grootschaliger en nemen alle grote bedrijven uit de sector er aan deel. Zo zullen pootgoedtelers tijdens de vakbeurs onder andere de aardappelen op hun proefvelden rooien."

Voor meer informatie:
Łukasz Ostrowicz
BUGAJ Sp. z o.o.
Tel: +48 698 678 536
Email: lukasz.ostrowicz@fhbugaj.pl
krajowedniziemniaka.pl

Publicatiedatum: 17-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: