"Klaar voor start kiwibessenseizoen ondanks vorstschade"
Zo startte hij op de grond naast zijn huis met anderhalve hectare kiwibes en een halve hectare braamboos. "Dit laatste deden we vooral om het risico een beetje te spreiden. Voordat je kiwibessen kunt oogsten, ben je namelijk drie jaar verder en in de tussentijd moet je ook wat verdienen en de braamboos kun je na een jaar oogsten. Maar het bleek wel een heel kwetsbare fruitsoort te zijn. Daarom zijn we de teelt van de braamboos gaan afbouwen en hebben we alleen nog 2.000 m2 staan voor de verwerking in sap, jam en dessertsaus. Dat loopt als een trein. Maar de focus ligt bij ons op de kiwibessen. Die teelt is daarbij zo intensief dat we er in de oogstperiode niets bij kunnen hebben."
Het kiwibessenareaal van fruitteeltbedrijf Breman beslaat inmiddels 3,5 hectare, waarvan slechts 1 hectare in volle productie is. "We zagen al snel dat er voldoende vraag was en zijn steeds meer aan gaan planten. We leveren hoofdzakelijk aan Veiling Hoogstraten, aangevuld met wat regionale winkels en groothandels in de buurt. Vorig jaar heeft Veiling Hoogstraten een nieuwe sorteermachine speciaal voor kiwibessen aangeschaft en dat is een grote vooruitgang. De machine selecteert de kiwibessen perfect op onder meer hardheid en grootte. Dat is erg belangrijk, want je moet ze op een goed moment eten. Net als de gewone kiwi is de kiwibes hard ook nog niet lekker."
"Er is veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseigenschappen van kiwibessen. De kiwibessen bevatten een hoog vitamine C-gehalte, zelfs twee keer zo veel als in een citroen en vijftig keer zo veel als in een appel. Ook bevat de kiwibes ongeveer 300 ppm polyfenolen, die een gunstig gezondheidseffect hebben en verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van vrije radicalen", vertelt Bernard. "Ofwel we hebben hier een kleine vitaminebom uit eigen land."
Nauwelijks vergelijkingsmateriaal
"De teelt was natuurlijk best een gok. We hebben de kiwibessenstruiken gehaald uit België bij een bedrijf dat twee jaar eerder begon met de teelt van kiwibessen. Afgezien van deze telers hadden we weinig tot geen vergelijkingsmateriaal. Inmiddels hebben we wel veel contact met andere kiwibessentelers en professor professor Filip Debersaque van de Hogeschool Gent, die veel onderzoek heeft gedaan naar kiwibessen fungeert als onze teeltbegeleider", vertelt Bernard.
Dat betekent niet dat de teelt inmiddels een eitje is. "De kiwibessenteelt is moeilijk en erg arbeidsintensief. Zo kunnen de kiwibessen in de winter een stevige vorst hebben, maar in het voorjaar als de knopjes erin komen, kunnen ze geen enkele graad vorst meer verdragen. Dit voorjaar hebben we zestien nachten moeten beregenen, maar helaas hebben we eind april met -8°C het product niet kunnen redden en is 60% van onze oogst bevroren", vertelt Bernard.
De teler laat zich door deze tegenslag niet uit het veld slaan. "Ik sta te popelen om volgende week weer met de oogst te starten. Ik heb enorm veel vertrouwen in de kiwibessen. Ze zijn nog steeds onbekend, maar de populariteit wint jaarlijks terrein. Pakweg drie jaar geleden wist echt nog niemand wat het waren, maar mensen die ze proeven zijn razend enthousiast. Nu is er nog te weinig aanbod om echt de markt te veroveren, de teelt staat immers nog in de kinderschoenen, maar binnen een aantal jaar komen er meer kiwibessen in productie en zal het product ook bekender worden."
Voor meer informatie:
Fruitteeltbedrijf B. Breman
Winkelsteeg 1 a
7975 PV Uffelte (Dr.)
tel 06-55 140 930
info@kiwibes.nu
www.kiwibes.nu