Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Eddy Kreukniet, Exsa Europe over het overzeese citrusseizoen:

"Nieuwe aanplant mandarijnen wereldwijd gigantisch groot"

Tholen - Het overzeese citrusseizoen is in volle gang. "Het is zeker geen slecht seizoen en de prijzen liggen op een redelijk niveau, maar het is wel alle hens aan dek", vertelt Eddy Kreukniet van Exsa Europe. Een update over de gigantische aanplant van mandarijnen, het kwalitatief moeizame sinaasappelseizoen, de herstelde citroenenmarkt en het schaarse grapefruit.Mandarijnen
"Bij de mandarijnen valt de gigantische nieuwe aanplant op. Met name Zuid-Afrika en in mindere mate Peru hebben gigantisch veel nieuwe aanplant van mandarijnen. De komende jaren zullen er zomaar 30% meer mandarijnen in de zomer beschikbaar zijn, waardoor de wereldmarkt de komende jaren verder uitgekamd zal moeten worden om de afzet te garanderen", vertelt Eddy. "De afgelopen weken kwamen er veel nieuwe variŽteiten op de markt en dat zorgde voor onrust en verschillende prijzen op de markt. Die prijs kon zomaar variŽren van 1 euro per kilo voor Clementines tot 1,70 euro voor Nadorcott. Inmiddels zijn de Valley Gold, Minneola's en Nadorcott overgebleven en komt er wat meer rust in de markt."

Sinaasappelen
"Handsinaasappelen zijn er een stuk minder geŽxporteerd uit Zuid-Afrika, maar kwalitatief is het maar een heel gewoon tot matig jaar, variŽrend van problemen in de boomgaarden met gescheurd fruit tot regen Zeker de Navels zijn op dit moment geen bewaarfruit. Prijzen zijn met een niveau rond de 13/14 euro nog altijd goed. Inmiddels zijn de volumes wat aan het opdrogen en bestaat het assortiment naast de late Navelsoorten uit Autumn Gold en Rustenburg", vertelt Eddy. "In tegenstelling tot de handsinaasappelen zijn de Valencia's die we momenteel uit Zuid-Afrika en Zimbabwe binnenkrijgen kwalitatief een zegen. Daar verwacht ik wel iets meer volumes van, maar de afnemende aanvoer van Navels zal het totale volume wel in balans houden. Net als vorig jaar zal het geen laat seizoen worden en zullen we 2/3 weken eerder klaar zijn dan normaal."Citroenen
De overzeese citroenen kenden een moeizame start. "Spanje was veel langer op de markt dan verwacht, maar in de tussentijd waren de importprogramma's met Zuid-Afrika, ArgentiniŽ en Uruguay al op gang gekomen. Sommige klanten begonnen 2 tot 4 weken later met overzeese citroenen wat zorgde voor een stock-situatie", vertelt Eddy. "De afgelopen weken is de situatie gelukkig hersteld, zijn de volumes onder controle en wordt er goed verkocht. Maar we komen van weken waarbij de prijs 50% lager was dan vorig jaar. De verwachting is dat Turkije, IsraŽl en Spanje iets later van start gaan, dus hopelijk blijft de situatie stabiel, maar we verwachten zeker geen tekorten."

Grapefruit
Grapefruit is dit seizoen de 'schaarse broeder' van het citrusassortiment. "Heel het seizoen zijn de prijzen al goed. Zeker in het begin, maar nu zitten we nog altijd op een prijsniveau van 15-16 euro. De aanvoer is onder controle en de afzet stabiel. Het seizoen in het noorden van Zuid-Afrika is afgelopen. Nu schakelen we weer over op de Oostkaap en daarna moeten IsraŽl, Turkije en Spanje het weer gaan overnemen", besluit Eddy. Tot slot geeft hij aan dat de droogte een behoorlijk issue is in Zuid-Afrika. "Onze druiventelers maken zich grote zorgen over de hoeveelheid water die beschikbaar is."

Voor meer informatie:
Eddy Kreukniet
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11
info@exsaeurope.com
www.exsaeurope.com

Publicatiedatum: 17-8-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: