Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Productie biofruit Argentijnse Rio Negro groeit met 52%

Dankzij de toegenomen consumptie van biologische producten in ontwikkelde economieën is de vraag naar bio-AGF de laatste jaren toegenomen. 

Na jaren van crisis zag de fruitsector in Rio Negro en Neuquen Vallei het potentieel dat deze markt te beiden heeft en ruim vijf jaar geleden besloot de regio vaart achter de ontwikkeling van de biologische fruitproductie te zetten in de hoop zich te kunnen onderscheiden van haar concurrenten op het zuidelijk halfrond. Het merk Patagonia en de terughoudendheid van de lokale sector met betrekking tot de toepassing van chemische gewasbeschermingsmiddelen maakten dit project tot een succes. De bedrijven die op deze nieuwe trend ingespeeld hebben leveren dan ook een flinke bijdrage aan de economie in de vallei. 

Volgens een rapport van Senasa is de biosector de laatste jaren flink gegroeid. Uit officiële gegevens blijkt dat er in de regio momenteel ruim 4.400 hectare gewijd zijn aan de bioteelt, voornamelijk die van appelen en peren. Vorig jaar nam het bio-areaal in Rio Negro met 52% toe. Op landelijk niveau bedroeg de toename van de bioproductie 10%. 

De productie van biologische appelen en peren bedraagt inmiddels 11% van de totale hardfruitproductie in de Vallei, vijf jaar geleden lag dit percentage nog op 3%.
De groei van de bioproductie in de regio is vrijwel uitsluitend te danken aan de goede prijzen die deze producten opleveren op de internationale markt. Voor biologische appelen en peren wordt 30% tot 50% meer betaald dan voor conventioneel fruit. Hetzelfde geldt voor bewerkte producten zoals sappen en puree. Uit het rapport van Senasa blijkt dat de regio in 2016 ruim 55.000 ton bioproducten exporteerde, waarvan 80% verse appelen en peren. Het overige deel had betrekking op producten zoals concentraat, pulp en aroma's. 

Het overgrote deel van de bioproducten die de regio voortbrengt, is bestemd voor de export en slechts een klein volume wordt op de binnenlandse markt afgezet. Vorig jaar bedroeg de export van verse appelen en peren 12% van de buitenlandse handel in deze twee categorieën. Deze indicator bedraagt zelfs 23% wanneer men kijkt naar de overzeese handel (Europa, Rusland en met name de Verenigde Staten).

Trends
Het toegenomen milieubewustzijn heeft de laatste jaren tot een verandering in het consumptiepatroon en een groei van het bio-aanbod geleid. De regio Rio Negro en Neuquen is één van de grootste producenten van bioproducten in het land. 

Na de crisis die de conventionele fruitsector in de regio doormaakte, werd de bioteelt als alternatief verwelkomd. "Deze producten zijn beter in het buitenland te verkopen. De risico's zijn hetzelfde als bij de handel in conventioneel fruit maar met deze producten kunnen we ons onderscheiden en ze leveren bovendien hogere prijzen op," legt José García, voorzitter van de Chamber of Producers, uit. 

Miguel Sabbadini, directeur van Fruempac, legt uit dat de bio-afzet goede en slechte jaren kent. Dit jaar was het bijvoorbeeld moeilijk om biologische peren op traditionele markten op het zuidelijk halfrond te vermarkten omdat deze verzadigd waren. 

In Cipolletti verkopen begunstigden van het INTA Pro Huerta Programma, dat gericht is op het bevorderen van biologische voeding, hun overtollige volumes op markten en in Villa Regina werd zelfs een markt voor telers opgericht.

"Biologische voeding is een groeiende trend en we moeten meer doen om de voordelen van deze producten te promoten," leggen voedingsdeskundigen Romina Trifogli en Mercela Marconi uit.

Pro Huerta richt zich op gezinnen en is ook goed vertegenwoordigd op scholen. "Biologische gewasbescherming heeft te maken met ecosystemen. Wij zoeken naar het evenwicht tussen het ecosysteem, gewassen en biologisch bodembeheer zonder gebruik te maken van chemische meststoffen," licht Juan Ciccioli van INTA in Villa Regina tot slot toe.
Publicatiedatum: