Duitsland oogst 43% minder kersen door vorst
Voor het huidige seizoen wordt een oogst geraamd van 26.000 ton. Dat is 43% minder dan vorig jaar en 47% onder het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. Daarmee gaat 2017 de boeken in als het derde jaar op rij met een oogst onder het gemiddelde. De lagere oogst dit jaar was het gevolg van de vorst in midden april.
Naast de negatieve invloed van de vorst staat het areaal voor zowel de zoete kersen als de morellen onder druk. Voor beide soorten wordt een lichte krimp van 0,5% gemeld. Daarmee komt het areaal uit op 5.100 hectare zoete kersen en 2.000 hectare morellen. Het dalende areaal voor de zoete kersen wordt waarschijnlijk vooral ingegeven door het slechte weer. Het morellenareaal zit al langer in een neerwaartse spiraal. In de afgelopen tien jaar is het areaal meer dan gehalveerd, van 4.200 hectare in 2006 naar 2.010 hectare vorig jaar. Oorzaak ligt vooral in de concurrentie uit andere Europese landen, zoals Hongarije en Polen, waar de productiekosten lager zijn. Voor de zoete kersen ia Duitsland concurrerender, aangezien het grootste deel van de oogst vers geconsumeerd wordt en de consument bereidt is hiervoor te betalen.
Minder dan 10% van het volume kersen is bestemd voor export. Het volume schommelt tussen de 5.000 en 9.000 ton. De belangrijkste afnemers zijn EU-landen, waaronder Nederland, Oostenrijk, Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden. De grootste en bijna enige bestemming buiten de EU is Zwitserland.
De import is veel belangrijker. Duitsland importeerde van 2014 tot 2016 tussen de 54 en 68 procent van de kersen. Op de wereldranglijst neemt het land de derde positie in, na Rusland en China. Het importvolume in 2016 kwam uit op 69.905 ton. Oostenrijk, Italië en Spanje zijn de belangrijkste leveranciers van zoete kersen. Hongarije, Polen en Tsjechië nemen die positie in voor de morellen. Voor de import van buiten de EU is de Duitse markt vooral afhankelijk van Turkije voor de zoete kersen en Servië voor de morellen. Dit jaar zal de import stijgen. Naar verwachting zullen Turkije, Tsjechië en Slowakije proberen te profiteren van de tegenvallende oogst.
De Duitse consumptie kent een duidelijke piek in de maanden juni en juli. Volgens berekeningen van AMI wordt 90% van de kersen in deze maanden gekocht. De gemiddelde consumptie komt uit op 2,2 kilo per capita.