Uit recente statistieken van de Europese Unie bleek dat minder dan 15% van de totale bevolking boven de 15 jaar minstens vijf porties per dag consumeerde, terwijl een derde niet dagelijks groenten en fruit at. Bij een onderzoek van Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) werden meer dan 140.000 mensen betrokken uit 18 verschillende landen. Uit dit onderzoek bleek dat de gemiddelde consumptie van groenten en fruit 3,76 porties per dag bedraagt. Het onderzoek concludeerde dat de groenten- en fruitconsumptie wereldwijd laag is.
Tijdens het laatste onderzoek van 5+ A Day, dat in juni door Nielsen is afgerond, werd ontdekt dat 37% van de onderzochte mensen vijf of meer porties per dag aten. 59% van de Nieuw-Zeelanders aten minstens vier verschillende soorten groenten en fruit per dag. Bij het onderzoek waren 700 mensen betrokken van 15 jaar of ouder in de belangrijkste regio's van Nieuw-Zeeland. Dudley zegt dat het Ministerie van Gezondheid een groter onderzoek opzet (met 17.000 volwassenen), waarbij gesuggereerd wordt dat ongeveer 40% van deze mensen vijf porties of meer per dag eet.
Dudley: "We moeten dit percentage verhogen naar 45%. Dit gaat niet alleen om de cijfers, maar het gaat vooral om de gezondheidsvoordelen." De laatste consumentengegevens gaven aan dat social media een positieve invloed heeft op de verspreiding van het bericht van 5+ A Day. Dudley: "We zijn al erg actief op social media en we investeren in onze sociale strategie om onze invloed uit te breiden met belangrijke influencers die gericht zijn op gezondheid."
Mensen die extra groenten en fruit consumeren, zien ook hun psychisch welzijn aanzienlijk verbeteren en ze ervaren minder stress. Binnen een paar weken verbeterde hun vitaliteit en motivatie. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Otago. Groenten en fruit bevatten voedingsstoffen en antioxidanten. Daarnaast kan het de cholesterolspiegel en bloeddruk verlagen en verbetert het de gezondheid van bloedvaten en van het immuunsysteem.