Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Benin hervat ananasexport naar EU

Telers uit Benin mogen weer ananas naar de EU exporteren nu er in samenwerking met de IAEA en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) een controlesysteem voor de voedselveiligheid is opgezet. De export zal naar verwachting later deze maand worden hervat. 

Ananastelers hadden te maken met een vrijwillig exportverbod nadat er vorig jaar residuen van chemische gewasbeschermingsmiddelen in ananas uit het land werd aangetroffen. Het verbod heeft geleid tot verliezen en een daling van de werkgelegenheid in een sector die beschouwd wordt als één van de belangrijkste groeisectoren van het Afrikaanse land. 

"In plaats van onze exportvolumes te verdrievoudigen, kwam onze handel met Europa tot stilstand," legt ananasteler Xavier Satola uit, die tevens voorzitter van exportvereniging is. "

Benin produceert jaarlijks 400 tot 450 ton ananas, waarmee deze fruitsoort het derde belangrijkste agrarische product van het land is. Hoewel de overzeese export slechts 2% van het totale productievolume betreft, is deze wel goed voor de helft van de winst binnen de sector. Daarnaast biedt de export lucratieve toekomstperspectieven voor telers en de duizenden werknemers die binnen de sector actief zijn. 
Publicatiedatum: