Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leonard Kampschoer (FruitMasters) over gevolgen lagere appelproductie:

"Prijzen op het hout al 20 cent hoger dan vorig seizoen"

Tholen - Afgelopen week werden in het Spaanse Lleida de prognoses voor de appel- en perenoogst bekendgemaakt. Commercieel directeur Leonard Kampschoer van FruitMasters was erbij. "Het meest opmerkelijke is natuurlijk de vorstschade, die door heel Europa grote vormen heeft aangenomen. Met name de appeloogst is in heel Europa beduidend lager, terwijl de Europese perenoogst 1% lager dan vorig jaar wordt geraamd en wat Conference-peren betreft 7% lager. De beschikbare productie voor de versmarkt zal aanzienlijk lager zijn. Bewaarfruit zal dit jaar extra worden beloond, zeker als we kijken naar de peren."



"In Polen worden 29% minder appelen dan vorig jaar verwacht en Belgiƫ verwacht zelfs een 68% lagere oogst. Dit kan best resulteren in een toenemende interesse in onze Jonagold-appelen. Verder valt de 31% lagere Elstar-oogst in de hele EU op. Dat is voor met name de Nederlandse en Duitse fruitsector van groot belang. Je ziet daarom nu al dat er veel interesse naar appelen bestaat. Dat stuwt de verkoop op. De prijzen 'op het hout' liggen al 20 cent hoger dan vorig seizoen", vertelt Leonard.

"De stemming zit er daarom aardig in op de appelmarkt, maar dat is al een week of vier aan de gang. De vraag is wat de gevolgen van de vorstschade op de peren zal zijn. Voor goede peren zal dit seizoen zeker een goede vraag blijven. Afgelopen seizoen was de perenmarkt tot half februari slecht en werd het vervolgens beter. Ik verwacht dat we dit seizoen direct naar een niveau gaan dat we vanaf half januari hebben gehad", besluit Leonard.


Voor meer informatie:
Fruitmasters
Leonard Kampschoer
lhm.kampschoer@fruitmasters.nl
www.fruitmasters.nl