Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Australische tomatentelers:

"We verliezen geld op dit moment"

De vollegronds tomatentelers in Carnarvon, West-Australiƫ, hebben het moeilijk op het moment. Door de vondst van bladvlo Psyllid in februari is het niet mogelijk geweest om op het juiste moment voldoende jonge planten te krijgen. Daardoor maken ze nauwelijks nog winst.

Volgend op de ontdekking in Perth in werd er een quarantaine-zone ingevoerd. Daardoor mochten er twee weken lang geen jonge planten uit Perth vervoerd worden. Dat heeft invloed op onder andere de tomaten- paprika- en auberginesector.

Voor ruim dertig procent van de tomatentelers in Carnavaron, zoals Duc Nguyen, is de teelt bijna een maand vertraagd. "Daardoor is er minder ruimte op de markt voor telers en nu komt de hele productie op hetzelfde moment", vertelt hij. "De markt is overspoeld en de prijzen zijn laag. Daardoor draaien we momenteel verlies. We gaan richting een dollar per doos en dan mogen we nog in onze handen knijpen." Als de jonge planten op het juiste moment geleverd hadden kunnen worden, gaan de prijzen richting 5-6 dollar per doos.

De vlo is niet gevonden in Carnarvon, maar de effecten worden zeker gevoeld. Door de restricties op producten uit West AustraliĆ«, mogen veel producten niet naar andere staten vervoerd worden. Het geldt onder andere voor tomaten, aubergines, mais en aardbeien. Daardoor is het lastig voor de telers, terwijl er op in Queensland juist vraag is naar product. Cycloon Debbie heeft daarvoor gezorgd. 

Ook voor de telers van paprika en aubergine is nu dan ook lastig. Zij konden hun product juist niet de regio uitkrijgen. "Verschillende paprikatelers aan de Vietnamese kant van het land hebben gezegd dat ze nog nooit zulke lagen prijzen zagen", vertelt Jay. "Ze kunnen geen kant op met hun product." 
Publicatiedatum: