Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chris Van Poecke, aardappelhandelaar Belpaco

"Gevolgen van de droogte goed merkbaar bij onze vroege aardappelen"

Tholen - In het familiebedrijf van Belpaco uit het Belgische Kalken houden ze zich al 34 jaar bezig met het telen, sorteren, verpakken en verhandelen van aardappelen. Na reeds 20 jaar te hebben meegewerkt in het bedrijf dat opgestart werd door zijn ouders, heeft Chris Van Poecke vijf jaar geleden samen met zijn vrouw het roer van zijn vader overgenomen. Echter specialiseert de zaak zich nog steeds op hetzelfde: de verkoop van ongeschilde fritesaardappelen.

"De fritesaardappelen leveren wij aan de Belgische schilbedrijven", zegt Chris Van Poecke. "In het verleden hebben wij onze producten ook geëxporteerd, maar dat doen we nu niet meer omdat wij ons willen richten op de Belgische fritesmarkt. Onze aardappelen komen uiteindelijk terecht bij zowel de klein- en groothandel als bij de friteshandelaren."


Belpaco uit het Belgische Kalken.

Belgische telers
De aardappelen waar de familie Van Poecke mee werkt, zijn allemaal afkomstig van vaste telers in België. "Wij werken met de Premiere en het Bintje", vervolgt de eigenaar. "Vooral die laatste soort gebruiken wij veel. In totaal verwerken wij per jaar meer dan 15.000 ton aardappelen die wij sorteren en aan de schilbedrijven leveren. Dit doen wij met eigen transport. Ook is onze eigen teelt de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. We hebben de mogelijkheid om met vier wagens de aardappelen eerst zelf op te halen bij de teler en vervolgens weer zelf weg te brengen naar de volgende partij. De afgelopen tien jaar zagen wij ons bedrijf groeien met zo'n 15 procent. We hebben plannen om onze bestaande infrastructuur uit te breiden. Dan zou er in de toekomst eventueel opnieuw aan export kunnen gedacht worden."

Hoge eisen
Hoewel Chris zich met zijn bedrijf specialiseert in de ongeschilde fritesaardappelen, is de concurrentie volgens hem hard. "Wij moeten voldoen aan de hoge eisen van de schilbedrijven", gaat hij verder. "Vooral de grootte en het onderwatergewicht (OWG) van de aardappel is van belang voor het fritesbedrijf. Het ideale OWG van de aardappel is tussen de 360 en 400, onder de 360 is deze niet krokant en boven de 400 bakt hij te hard. Het ene jaar is het makkelijker om de juiste maat en kwaliteit te kunnen leveren dan andere."

Daarnaast is Belpaco volgens Chris sterk afhankelijk van de natuur. "Door de klimaatveranderingen hebben we steeds meer te maken met extreme weersomstandigheden", zegt hij. "Als gevolg van de droogte dit jaar hebben onze vroege aardappelen een lage opbrengst en een OWG van boven de 400. De telers die hun percelen beregend hebben, leveren hele goede kwaliteit. Als de klant zijn bakje frites niet opeet, krijgen wij dit uiteindelijk op ons brood. Daarom is het van belang dat wij onze producten streng selecteren."

Bewustwording
Acrylamide is een stof die voorkomt in diverse voedingswaren. Wanneer zetmeelproducten zoals aardappelen op hoge temperaturen verhit worden zoals frites in een frituurpan, kan er de kankerverwekkende stof acrylamide vrijkomen. Hoewel een aardappelhandelaar en –teler daar geen invloed op heeft, heeft hij er door zijn werk wel mee te maken. "Dit probleem is reeds deels aan te pakken door correct geïnformeerd te zijn", zegt hij. "Veel mensen bakken hun frites af op 180 graden, terwijl een temperatuur tussen de 160-170 graden al genoeg is. Het voorbakken kan al op een temperatuur tussen de 130-140 graden. Acrylamide wordt namelijk gevormd bij temperaturen vanaf 120 graden en vooral bij temperaturen vanaf 170-180 graden. Op Europees vlak is men reeds geruime tijd op zoek naar manieren om de aanwezigheid van deze stof in de voeding te kunnen verlagen", sluit Chris af.

Meer informatie:
Belpaco bvba
Colmanstraat 50
9270 Kalken België
T: 0032 (0) 475 644 501