Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische telers investeren €15 miljoen in kassen in Noord-Frankrijk

Belgische telers Jonas en Kevin Vandevelde hebben via hun bedrijf Les Serres des Hauts-de-France 15 miljoen euro geïnvesteerd in een enorm kasbedrijf in Arques. Ze hopen jaarlijks 6000 ton tomaten te produceren en aan 10% van de regionale vraag te voldoen onder de merknaam Les Nouveaux Producteurs. Het project wordt ondersteund door de Belgische coöperatie Reo Veiling, die in Frankrijk wil uitbreiden. Ze produceren met hun 1200 leden jaarlijks 250.000 ton groenten en fruit.

De industriële kasproductie ten noorden van Parijs zou veelbelovend moeten zijn, behalve voor tomaten ook voor paprika's, aubergines, komkommers en aardbeien. Het Serres des Hauts-de-France model vertrouwt op een voldoende groot areaal voor een hoog productievolume en op betaalbare energie.

De kassen worden verwarmd met WKK, wat drie keer goedkoper is dan conventionele installaties. De teelt in kassen heeft het grote voordeel dat het ziektevrij kan worden uitgevoerd en daarom geen fytosanitaire producten vereist. Het bedrijf kan het etiket biologisch echter niet voeren omdat het voorlopig alleen voor de vollegrondsteelt kan worden gebruikt.

De eerste oogst wordt in maart verwacht, wanneer de marktprijzen het hoogst zijn. Les Serres des Hauts-de-France zal in eerste instantie 26 mensen in dienst nemen, later 50 fte.


Publicatiedatum: