Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

België verwacht 68% minder appelen

De sector in België verwacht 68% minder appelen en 7% minder peren te oogsten. De oogst wordt geraamd op 74 miljoen kg of 68% minder dan de appeloogst van vorig jaar (wat door de extreem natte junimaand ook al geen goed fruitjaar was). Dat is 73% minder dan het meerjarig gemiddelde. De perenoogst wordt geraamd op ongeveer 301 miljoen kg of 7% minder dan vorig jaar of 15% minder dan het meerjarig gemiddelde. Deze lage cijfers zijn te wijten aan de vorstschade in april en de minder gunstige weersomstandigheden in het voorjaar.

Het Belgische perenareaal is het afgelopen jaar gestegen tot 10.023 ha. België blijft hierdoor een toonaangevend 'perenland', met 14% van de Europese productie. Zeker wat de topvariëteit Conférence betreft, is de Belgische fruitsector onbetwistbaar de nummer één in Europa. Ongeveer 85% van de Europese perenproductie situeert zich in slechts vijf landen (Italië, Spanje, België, Nederland en Portugal). De Europese perenoogst wordt geschat op 2,1 miljoen ton, een daling van 1% ten opzichte van vorig jaar.

Zeker voor appel is het commerciële seizoen moeilijk in te schatten. De Belgische sector verwacht dikkere appelen, omdat er minder appelen aan de bomen hangen. Op kwaliteit wordt er echter niet ingeboet, het suikergehalte ligt goed waardoor de appels zeer lekker zullen zijn. Bij peren merken we hetzelfde fenomeen: een goed suikergehalte en uitstekende smaak. De Belgische peren zullen, in vergelijking met andere jaren, iets kleiner zijn. De sector hoopt op een goede prijsvorming voor de producent. Dit is noodzakelijk voor de verdere leefbaarheid van onze bedrijven. Naast de dramatische vorstschade dit seizoen en de stormschade vorig jaar, blijft ook het Russische embargo, dat nu al 3 jaar van toepassing is, zwaar doorwegen op onze fruitbedrijven. Dit embargo werd onlangs verlengd tot eind 2018. Ondanks de moeilijke situatie in de sector zal er verder ingezet moeten worden op modernisering van onze fruitbedrijven (nieuwe variëteiten, oogstprotectie, diversificatie …) en zullen er nieuwe afzetmarkten gezocht moeten worden, vooral voor onze peer. Van cruciaal belang is echter ook de steun van de Belgische grootdistributie en de consument in hun bewuste keuze voor appels en peren van Belgische bodem.


De oogstramingen voor België gebeuren door de Vlaamse overheid, departement Landbouw en Visserij, in samenwerking met Boerenbond, het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) en de veilingen. Daarvoor werden 250 fruitteeltbedrijven bevraagd, verdeeld over alle Belgische provincies.

Bron: Boerenbond
Publicatiedatum: