Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
BelgiŽ verwacht 68% minder appelen

De sector in BelgiŽ verwacht 68% minder appelen en 7% minder peren te oogsten. De oogst wordt geraamd op 74 miljoen kg of 68% minder dan de appeloogst van vorig jaar (wat door de extreem natte junimaand ook al geen goed fruitjaar was). Dat is 73% minder dan het meerjarig gemiddelde. De perenoogst wordt geraamd op ongeveer 301 miljoen kg of 7% minder dan vorig jaar of 15% minder dan het meerjarig gemiddelde. Deze lage cijfers zijn te wijten aan de vorstschade in april en de minder gunstige weersomstandigheden in het voorjaar.

Het Belgische perenareaal is het afgelopen jaar gestegen tot 10.023 ha. BelgiŽ blijft hierdoor een toonaangevend 'perenland', met 14% van de Europese productie.  Zeker wat de topvariŽteit Confťrence betreft, is de Belgische fruitsector onbetwistbaar de nummer ťťn in Europa. Ongeveer 85% van de Europese perenproductie situeert zich in slechts vijf landen (ItaliŽ, Spanje, BelgiŽ, Nederland en Portugal). De Europese perenoogst wordt geschat op 2,1 miljoen ton, een daling van 1% ten opzichte van vorig jaar.

Zeker voor appel is het commerciŽle seizoen moeilijk in te schatten. De Belgische sector verwacht dikkere appelen, omdat er minder appelen aan de bomen hangen. Op kwaliteit wordt er echter niet ingeboet, het suikergehalte ligt goed waardoor de appels zeer lekker zullen zijn. Bij peren merken we hetzelfde fenomeen: een goed suikergehalte en uitstekende smaak. De Belgische peren zullen, in vergelijking met andere jaren, iets kleiner zijn. De sector hoopt op een goede prijsvorming voor de producent.  Dit is noodzakelijk voor de verdere leefbaarheid van onze bedrijven. Naast de dramatische vorstschade dit seizoen en de stormschade vorig jaar, blijft ook het Russische embargo, dat nu al 3 jaar van toepassing is, zwaar doorwegen op onze fruitbedrijven. Dit embargo werd onlangs verlengd tot eind 2018. Ondanks de moeilijke situatie in de sector zal er verder ingezet moeten worden op modernisering van onze fruitbedrijven (nieuwe variŽteiten, oogstprotectie, diversificatie Ö) en zullen er nieuwe afzetmarkten gezocht moeten worden, vooral voor onze peer. Van cruciaal belang is echter ook de steun van de Belgische grootdistributie en de consument in hun bewuste keuze voor appels en peren van Belgische bodem.


De oogstramingen voor BelgiŽ gebeuren door de Vlaamse overheid, departement Landbouw en Visserij,  in samenwerking met Boerenbond, het Verbond van Belgische TuinbouwcoŲperaties (VBT) en de veilingen. Daarvoor werden 250 fruitteeltbedrijven bevraagd, verdeeld over alle Belgische provincies.

Bron: Boerenbond

Publicatiedatum: 11-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: