Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Vroege appels beÔnvloed door weerschommelingen

De hittegolf die op dit moment in Zuidoost Europa plaatsvindt, heeft ook invloed op Polen. De laatste dagen werd daar een temperatuur bereikt van meer dan 35 graden Celsius, terwijl 20 graden er normaal is voor de tijd van het jaar. De hoge temperaturen leveren ook problemen op voor telers en hun gewassen. Dit, samen met een gebrek aan neerslag, heeft ervoor gezorgd dat de gewassen erg onder het weer lijden.



De vroege appels - Idared, Jonagold, Paulared en Delicate - hebben wel een negatieve verrassing in petto voor de consument: ze zijn namelijk donker van binnen. "We kunnen deze appels niet verkopen voor de consumptie of ze exporteren," legt Monika Cłapa, manager bij Perfect Fruits uit. "Het enige wat we met de appels kunnen doen is ze verkopen aan de verwerkingsindustrie, zodat we nog iets van onze investering kunnen terugverdienen." 


Als ze gevraagd wordt naar een verklaring voor de verkleuring van de appels zegt Clapa, net als andere producenten, dat de producten die gebruikt zijn na de vorst in februari de gewassen zouden kunnen hebben aangetast. Deze producten worden gebruikt bij extreem koude weersomstandigheden, wanneer het fruit gevaar loopt om voortijdig van de boom te vallen. "We weten niet of we de producten te laat hebben geoogst of dat de kou te erg was, zodat de producten niet gewerkt hebben," legt Clapa uit. We zien nu ook dat de volgende appels, die nog aan de bomen zitten, niet rood worden ondanks het mooie, zonnige weer. 



Op dit moment verkopen Poolse producenten appels die ze vorig jaar hebben opgeslagen. De prijs van deze appels, die populair zijn in Belarus en die vooral bedoeld waren voor de export naar Rusland, ligt echter hoger dan wat de markt er voor kan betalen, tot wel Ä0,55 per kilo. "Op dit moment zijn we niet competitief op de markt. Daarom moeten we maar afwachten wat er gebeurt nadat de volgende variŽteiten zijn geoogst. Dit zal binnen ongeveer een maand gebeuren." 


Voor meer informatie: 
Monika Cłapa
Perfect Fruits sp.zo.o
Tel.: +48 608 172 880


Publicatiedatum: 11-8-2017

 



 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: