Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische teelt floreert in Europa

Zowel in de landen in het zuiden van Europa die het grootste areaal voor biologische teelt hebben en in het noorden die het grootst aantal consumenten en druk van detailhandelaars hebben, floreert de Europese biologische teelt op het moment. 

Volgens recente statistieken van 2015 bereikte de consumptie van biologisch geteelde producten dat jaar een bedrag van €28,3 miljard. Slechts vier landen zijn verantwoordelijk voor 70% van dit bedrag: Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Het blijkt echter dat Deense, Oostenrijkse en Zweedse consumenten de meeste biologisch geteelde producten kopen (respectievelijk 8,4%, 8% en 7.7%). Duitsland is echter marktleider op de Europese biologische markt en is de laatste 15 jaar verviervoudigd met in 2015 een omzet van €8,62 miljard. Dit is 5% van alle voeding die in het land wordt geconsumeerd. Niettemin groeit de consumptie van biologische producten sneller dan de productie. De grootte van het Duitse areaal bestemd voor biologische productie werd in 2015 ingehaald door Frankrijk. Duitsland moet steeds meer producten importeren om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. 80% van de biologische tomaten en 90% van de biologische paprika's in Duitsland komen uit Spanje en Italië. Zweden heeft de meest actieve biologische markt van Europa, met een groei van 38% in 2014 en 39 % in 2015 met een waarde van €2,3 miljard. 

Volgens Eurostat is het biologische areaal in Europa de laatste vijf jaar gegroeid van 9 miljoen hectare in 2010 tot 11,1 miljoen hectare in 2015, een groei van 21%. Alle landen binnen de EU hebben een groei doorgemaakt, behalve het Verenigd Koninkrijk (-29% ten opzichte van 2010) en Nederland (-4% ten opzichte van 2010). In 2010 waren slechts vier landen verantwoordelijk voor meer dan de helft van het gehele Europese areaal voor de biologische teelt: Spanje was de grootste met 1,96 miljoen hectare, Italië (1,5 miljoen hectare), Frankrijk (1,36 miljoen) en Duitsland (1,06 miljoen hectare). Polen kwam op de vijfde plek met iets minder dan 600.000 hectare in 2015, maar heeft groot potentieel in de biologische sector. 

In 2015 werd maar 6,2% van de teeltgrond gebruikt voor de biologische teelt. Volgens Eurostat zijn noordelijke landen zoals Oostenrijk, Zweden en Estland mogelijk het groenst, omdat meer dan 15% van hun teeltgrondgebruikt wordt voor de biologische teelt in 2015. Deze landen worden gevolgd door Tsjechië, Letland en Italië, waar meer dan 10% van de teeltgrond wordt gebruikt voor de biologische teelt (5,7% voor Frankrijk in 2015, 5.8% in 2016). 

Polen leidt op het gebied van biologische groententeelt met een areaal van 41.819 hectare. Italië leidt wat betreft citrus met 31.869 hectare. Griekenland zit echter in een crisis en heeft zijn areaal zien afnemen van 1909 hectare in 2010 tot 1295 hectare in 2015. 
Publicatiedatum: