Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Meer Peruaanse avocado's ondanks El Nino

Tholen – De kustgebieden van Peru werden begin dit jaar geteisterd door overstromingen als gevolg van El Nino. Het weerfenomeen vertraagde ook de avocado-oogst in het land. Toch waren de gevolgen voor de avocadosector beperkt. Het volume stijgt door een groeiend areaal en aangezien het weer verbeterde was de productiepiek gewoon tussen april en juni. Dat blijkt uit een onlangs verschenen rapport van USDA.

Volgens de cijfers van het Ministerie van Landbouw in Peru stonden de ramingen voordat de kustregio getroffen werd door El Nino op een volumestijging van 30% ten opzichte van 2016. Vooral wegen en irrigatiesystemen werden getroffen door het weerfenomeen. De avocado-oogst werd vertraagd, maar afgezien daarvan was de impact beperkt.

Peru telt 23.279 hectare avocadoteelt met een gemiddelde opbrengst van 12 tot 15 ton per hectare. Het grootste deel van de productie is te vinden inde regio's La Libertad en Lima, die goed zijn voor meer dan 40% van de productie. Twee rassen maken de dienst uit: Hass en Fuerte. Elk ras heeft een eigen markt. Vrijwel de volledige Hass-oogst (95%) is bestemd voor de export. De Fuertes blijven vooral op de binnenlandse markt.

Die binnenlandse markt is goed voor 170.000 ton avocado's per jaar. Gemiddeld consumeert een Peruaan 5 kilo avocado's. Deze consumenten hebben een voorkeur voor de green skin avocado's, zoals Fuerte en Palta. Met campagne probeert men de consumptie van de Hass avocado te vergroten. Het grootse deel van het volume Hass wordt echter geëxporteerd. De export tussen januari en april komt uit op 44.018 ton, dat is iets meer dan in dezelfde maanden een jaar eerder. De omzet steeg in die periode met 12%. Die aanzienlijke stijging in omzet, ondanks het niet veel grotere volume, is het gevolg van een kleinere oogst in Mexico.Nederland is in de afgelopen vijf jaar uitgegroeid tot de belangrijkste bestemming voor de Peruaanse avocado's. Nederland functioneert echter als een draaischijf voor de avocado's. Vier van de vijf avocado's die in Nederland worden ingevoerd wordt doorgevoerd naar het Europese achterland. De Verenigde Staten zijn ook in de top 5 terug te vinden. Sinds 2014 is de avocadoconsumptie onder Amerikanen met 16% gestegen. Het land importeerde vorig jaar in totaal 450.163 ton. De markt wordt doorgaans voorzien vanuit Mexico, maar Peru springt in als de Mexicaanse aanvoer terugloopt.

China en Turkije zijn nieuwkomers in de markt, waardoor de wereldwijde vraag verder stijgt. Azië biedt veel kansen voor de Peruaanse productie. Hoewel de volumes nog relatief klein zijn, groeit de export naar die markten exponentieel.

Publicatiedatum: 11-8-2017
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: