Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frankrijk intensiveert controles traceerbaarheid Spaans fruit

De druk op Spaanse groenten en fruit die naar Frankrijk worden vervoerd neemt toe. Zo heeft het Franse anti-fraude departement zijn inspecties van Spaanse vrachtwagens die groenten en fruit vervoeren geïntensiveerd. Het doel hiervan is om te controleren of alle papieren voor deze producten in orde zijn en de EU reglementen rond de traceerbaarheid van de groenten en fruit worden gevolgd. Hierdoor willen de Franse autoriteiten voorkomen dat de goederen als zijnde Franse producten worden verkocht.

Ook zondag 6 augustus werden controles uitgevoerd, op de snelweg tussen Avignon en Orange. Onder de gecontroleerde vrachtwagens was die van Angel, een Spaanse chauffeur die nectarines vervoerde. Hoewel de documenten verder in orde waren, bleek er een probleem te zijn met de factuur, omdat deze niet verwees naar de Spaanse afkomst van de nectarines.

"Dit kan een fout zijn, maar dit kan ook opzettelijk gedaan zijn," legt Michel Malaval, hoofd van de afdeling van consumentenfraude in Vaucluse, uit. Hij vertelt dat Spaanse nectarines zo in de winkel kunnen komen te liggen als zijnde Franse producten. Dit is een truc die bekend is bij de anti-fraude afdeling. 

Als dit ontdekt wordt, neemt de Franse anti-fraudedienst gelijk contact op met hun Spaanse tegenhanger, zodat onderzocht kan worden of er een fout gemaakt is of dat het een geval van fraude is. Daarnaast worden ook de Spaanse autoriteiten ingelicht, zodat zij de verkoper van de producten ook kunnen controleren.

De mogelijkheid dat er fraude wordt gepleegd met de herkomst van Spaanse groenten en fruit zorgt voor onrust onder Franse telers, die vinden dat dit voor oneerlijke competitie zorgt.

Bron: agroinformacion.com
Publicatiedatum: