Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Dollar in stormachtig weer: vuur en furie

De forse terugval van de dollar is in de valutawereld dť grote verrassing van 2017. Ondanks Trumps' belofte van 'vuur en furie' veert de Amerikaanse munt de afgelopen week weer wat op.

Noord-Korea moet volgens Amerikaanse president Donald Trump rekening houden met 'vuur en furie zoals de wereld nog nooit heeft gezien' als het de Verenigde Staten of buurlanden opnieuw provoceert. De Noord-Koreaanse reactie liet niet lang op zich wachten. Het land dreigde het eiland Guam met raketten te bestoken. De Amerikaanse munt viel maandag even met 0,5% terug ten opzichte van andere belangrijke valuta's om zich vervolgens razendsnel te herstellen. Na een opvallend zwakke eerste jaarhelft zit de dollar de afgelopen week weer wat in de lift.

Focus op Amerikaanse rente
Bij het recente dollarherstel speelt mee dat de Amerikaanse arbeidsmarkt zich sterk ontwikkelt. In juli kwamen er 209.000 banen bij, terwijl economen slechts op een stijging van 189.000 hadden gerekend. De toename was volledig te danken aan het ontstaan van 393.000 parttime banen. Het aantal fulltime vacatures nam juist met 54.000 af. Per saldo lijkt de Federal Reserve nog terughoudend om de rente opnieuw te verhogen. Handelaren prijzen de kans op een renteverhoging voor het eind van het jaar in op minder dan 50%. Aan het begin van de zomer hield de markt nog rekening met twee renteverhogingen in 2017.

Het Europese spiegelbeeld
De Europese economie vormt in zekere zin het spiegelbeeld van de Amerikaanse. De inflatie in de eurozone kwam in juli opnieuw uit op 1,3% en het deflatiegevaar waar veel economen zich een jaar geleden zorgen over maakten is volledig naar de achtergrond verdwenen. Een sterke Europese economie maakt de weg vrij voor de ECB om op termijn de rente weer op te schroeven.

Dollarstorm
De tegenstrijdige berichten over de Amerikaanse en Europese economie hebben het sentiment op de valutamarkt volledig doen omslaan. Ook speelt mee dat het onvoorspelbare beleid van de Amerikaanse president Donald Trump zijn weerslag heeft op de waarde van de Amerikaanse munt. Daar komt bij dat het de laatste tijd behoorlijk rustig is op financiŽle markten. Beleggers durven wat meer risico te nemen, terwijl de dollar juist geldt als veilige haven in periodes van oplopende spanning. Het samenvallen van al deze ontwikkelingen creŽert de huidige dollarstorm.

Centrale bankiers aan zet
De komende tijd ligt het lot van de dollarkoers voor een groot deel in handen van centrale bankiers aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Elke aanwijzing dat de ECB de stimulerende maatregelen gaat terugschroeven of dat de Fed de rente voorlopig ongewijzigd laat, leidt ertoe dat de druk op de dollar nog sterker wordt. Aan de andere kant kan een meevallend economisch cijfer in de Verenigde Staten er weer toe leiden dat het sentiment omslaat en de munt weer een deel van het recente verlies goedmaakt. De valutawereld is behoorlijk nerveus en veel partijen kiezen er dan ook voor om risico's af te dekken in plaats van bewust positie te kiezen voor een bepaalde prijsrichting.

Voor meer informatie:
Laurens Maartens
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
Tel: 020-5782434
Laurens@nbwm.nl

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.


Publicatiedatum: 10-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: