Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Corina peren mogen gewoon worden verhandeld"

Corina telers spannen rechtzaak aan tegen Geefa

Tholen - "Sinds deze week mag de Corina peer aan alle handelaren worden verkocht. Dat was voor kort nog niet het geval en dat ging via twee partijen, namelijk Bel'Export en LTV. Volgens de telers die Corina teelden werd daardoor niet de beste prijs uit de markt gehaald. De rechtbank heeft geoordeeld dat het verkoopsysteem via alleen deze twee handelaren onwettig is en heeft de telers de vrijheid gegeven te verkopen aan iedereen voor oogst 2017", meldt Jan Peeters, advocaat van de telers.

"Diverse telers gingen rond 2007 met boomkwekerij Geefa een overeenkomst aan. Het ging om een licentiecontract voor de Corina-peer (SAELS ras). In de overeenkomst staat dat de peren na oogst moeten worden aangeboden aan gelicentieerde Corina handelaren. Er staat niet in bepaald wie die handelaren zijn."
Peeters geeft aan dat de aangesloten producenten hun Corina peren de eerste jaren stipt afleverden op het sorteercentrum dat aangeduid werd door Geefa. "Na verloop van verschillende maanden ontvingen zij dan een vergoeding voor de peren. De vergoeding voor de Corina peren was totaal niet transparant en diverse telers hebben hier uitleg om gevraagd. Ondanks vele pogingen volgde deze uitleg niet."

Heffing
De advocaat vertelt dat de in de loop van de jaren steeds meer werd afgehouden van de uiteindelijke verkoopprijs van de Corina peren, hetzij door distributeurs, hetzij door Geefa zelf. "Het betreft - naast andere - onder meer de Corina-heffing die contractueel nergens voorzien is. Dit werd blijkbaar afgehouden zonder enig akkoord of mededeling aan telers."

Vonnis rechtbank
Toen kwam de rechtbank er aan te pas. "Telers hebben een vordering aanhangig gemaakt voor de rechtbank om van Geefa, als zaakwaarnemer, een uitleg te geven over de wijze waarop de zaakwaarneming gebeurt. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een tussenvonnis van de rechtbank van koophandel van Antwerpen op 24 april 2017 waarbij geoordeeld werd dat niet de telersovereenkomst maar distributieovereenkomst tussen Geefa en andere distributeurs (Bel'Export en LTV) onwettig is gezien dit strijdig is met de kartelwetgeving. Hiertegen is beroep aangetekend door Geefa."

"De rechtbank heeft in haar vonnis van 27 april 2017 zeer expliciet gemeld dat zij bepaalt dat de telers wat betreft de oogst van 2017 gerechtigd zijn om deze ook aan derde handelaren aan te bieden als Bel'Export en LTV de minimumverkoopprijs die de telers voorstellen, niet wensen te betalen."

"De telers in kwestie hebben inderdaad aan Bel'Export en LTV de peren aangeboden aan een minimumverkoopprijs. Hierop werd niet ingegaan door deze handelaren. De Corina-telers zien zich dan ook genoodzaakt om de peren aan te bieden via andere distributeurs."

Geefa weigert verpakkingsmateriaal
Peeters: "Zeer merkwaardig is dat de firma Geefa op 2 augustus 2017 aan de telers heeft gemeld dat ze weigert verpakkingsmateriaal voor de Corina peren af te leveren. Zij lijkt ook te verbieden dat het merk Corina gebruikt zou worden. Op dezelfde dag heeft firma Geefa 35 handelaren/distributeurs benaderd en heeft ze gemaand om niet mee te werken met de telers in kwestie en ook geen Saels peren van de oogst 2017 te aanvaarden onder het valse dreigement dat deze distributeurs anders derde-medeplichtig zouden zijn aan contractbreuk."

Onjuist
De advocaat benadrukt dat dit onjuist is en haaks staat op de uitspraak van de rechtbank die bindend is tussen partijen. "Andere handelaren mogen dus wel deze peren verhandelen, zoals expliciet staat in het vonnis van 27 april 2017. Blijkbaar blijft de firma Geefa, samen de gelicencieerde handelaren - met wie zij kennelijk zeer nauwe banden heeft - denken nog in een feodaal systeem te kunnen leven waarin men rechtelijke beslissingen naast zich neer kan leggen en telers kan blijven behandelen als lijfeigenen." Jan Peeters: "Dit moet gecommuniceerd worden om verdere misverstanden en onjuiste informatie die door Geefa de wereld in gestuurd wordt, recht te zetten."

Reactie Tony Derwael, BelExport
Tony Derwael geeft aan dat hij de uitspraak van de rechter betreurt. "Petit Pays, Petite Esprit. Het resultaat het tegengestelde van wat ieder van ons wilde: een goede prijs! Hiermee is niemand winnaar, enkel de advocaten die hier een vette kluif aan hebben. Ik denk zelfs dat de prijzen van Corina hierdoor lager gaan zijn, omdat er nu mogelijk onderaanbiedingen gaan komen."

Voor meer informatie:
Peeters Euregio LAW bvba
Hasselt
+32 112 94700