Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Peruaanse aspergeteelt groeit, export verse asperges vlakt af

Tholen Ė Met naar schatting 390.000 ton asperges dit jaar valt de oogst in Peru iets hoger uit dan de 377.500 ton vorig jaar. Exporteurs focussen op de Amerikaanse markt. Vorig jaar kwam het exportcijfer voor de verse asperges lager uit dan in 2015. De export van diepvriesasperges laat daarentegen een stijgende trend zien. Dat schrijft USDA in een rapport.

Het areaal in Peru telt 28.000 hectare. Dankzij de milde temperatuur en de schaarse regen hebben de kustgebieden van Peru een ideaal klimaat voor de aspergeteelt. Daardoor kan er jaarrond geoogst worden. De regio Ica, in het zuiden, is goed voor 45% van de productie. La Libertad neemt het grootste deel van de resterende helft voor zijn rekening en is goed voor 43% van de productie. Lima en de regio's meer naar het zuiden vertegenwoordigen de resterende productie.

Hoewel er jaarrond geoogst kan worden, wordt 40% van de asperges tussen september en december gestoken. Gemiddeld brengt een hectare 14 ton asperges op, maar de meest productieve telers halen een opbrengst van 18 hectare. In het afgelopen decennium is de gemiddelde oogst snel gestegen dankzij het gebruik van betere technieken, efficiŽntere systemen en betere kennis bij de telers.
Dankzij het beleid van de regering is de landbouw een aantrekkelijke sector geworden voor investeerders. De aspergeteelt is populair vanwege de goede winstgevendheid en de stabiele vraag in exportmarkten. Gemiddeld kost een investering 14.000 dollar per hectare.Ondanks de binnenlandse productie is de asperge geen vast onderdeel van het Peruaanse dieet. Veruit het grootste deel van de productie is dan ook bestemd voor de export. Zowel de witte als de groene asperges worden in Peru geteeld. Voor de groene, goed voor 80% van de productie, is de VS de VS de belangrijkste afzetmarkt. De witte asperges worden veelal verwerkt en als conserven naar Europa verscheept.Vorig jaar kwam de export van verse asperges uit op 123.710 ton, een daling van 4% ten opzichte van 2015. De exportwaarde steeg echter met een procent en kwam uit op 421 miljoen dollar. Daarnaast worden verwerkte asperges geŽxporteerd. De uitvoer van de diepvriesasperges steeg met 15%  tot 16.076 ton. De export piekt in de maanden oktober, november en december.

De verse asperges worden vooral afgezet in Noord-Amerika, goed voor 70% van de export. Nederland en het Verenigd Koninkrijk staan met 8% op een gedeelde tweede plaats. Spanje sluit de top 3 af met 7%. Ook voor de diepvriesasperges is de VS de belangrijkste markt met een aandeel van 55%. Met 14% nemen Japan en Spanje de tweede positie voor hun rekening. Van de verwerkte asperges is Spanje de grootste afnemer, goed voor 38%, gevolgd door Frankrijk (23%) en de VS (17%). De consumptie in de VS, veruit de belangrijkste afzetmarkt voor Peru, is de afgelopen 5 jaar verdriedubbeld.

Publicatiedatum: 10-8-2017
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: