Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Deel 1 van 2

Robots gaan de wereld voeden

Van milieu tot economisch blijven telers tegen uitdagingen aanlopen. Het tekort aan arbeidskrachten is het meest voorkomende probleem. Om de crisis doeltreffend aan te pakken, hebben kleine en grotere bedrijven al hun activiteiten door automatisering en robots hervormd in de hoop de productiviteit te verhogen en de middelen te maximaliseren. Maar hoe past deze technologie in de land- en tuinbouwwereld? En wat betekent het voor de toekomst van het werk?


Lacquey, een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in robotsystemen voor de voedselverwerkingstechnologie, heeft samengewerkt met FTNON, een fabrikant van apparatuur om een robothand te ontwikkelen met een gespecialiseerde grijper die de menselijke greep nabootst om kool en slakroppen op te pakken en zich zo oriënteert dat ze passen in een machine die de kern verwijdert.

De technologie lost pijnpunten op
Bob Whitaker, Hoofd Wetenschap en Technologie bij de Marketing Associatie: "U moet de technologie zien als een mogelijke oplossing voor bepaalde pijnpunten. Land- en tuinbouw is altijd afhankelijk van handenarbeid geweest. Tegenwoordig hebben we een krimpende poel van arbeiders. Mensen willen deze banen niet."

De landbouwtechnische revolutie begon met automatisering. Robots zoals we die vandaag kennen, zouden zelfs niet bestaan als het niet was voor automatisering van de actieve taken. Maar automatisering is altijd beperkt als het gaat om het creëren van kennis uit gegevens, veranderingen in het milieu en multitasking. Toen begonnen de robots het over te nemen. Robots hebben de mogelijkheid om van hun fouten te leren en complexe instructies te volgen, waardoor ze van waardevol nut zijn voor telers die de gaten in het aantal arbeiders willen opvullen.

Het aantal agrarische medewerkers daalt snel.
En dat gat blijft groeien. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw is het gemiddelde aantal arbeiders bij telers blijvend gedaald van ongeveer 3,4 mln naar iets meer dan 1 miljoen. Tussen 2002 en 2014 daalde het aantal voltijdwerkers met meer dan 20%, wat resulteert in een verlies van € 3,6 mld (3,1 mld dollar) in inkomsten voor de teeltbedrijven ieder jaar. De reden voor deze daling varieert van verminderde immigratie, dalende geboortecijfers, onwilligheid om agrarische werkzaamheden te verrichten tot veroudering van de telers.

Daardoor is het gebruik van Hightech oplossingen op de teeltbedrijven in de VS gestegen. Volgens Robotics.org en IDTechEX vertegenwoordigen robots en drones nu een marktaandeel van € 3,5 mld (3 mld dollar) in de landbouw en dat aantal zal naar verwachting richting € 47 mld (20 mld dollar) stijgen in 2022. Sommige schattingen zijn zelfs hoger. Onderzoekers van het Wintergreen project voor agrarische robots zullen in 2020 een industrie van € 19 mld (16,3 mld dollar) zijn: een stijging van 20 keer de grootte in 2013.


Taylor Farms heeft samengewerkt met Soft Robotics om de ontwikkeling van een robotarm met 'grijpers' die vers fruit of groente met behendigheid kunnen oppakken.

Het is noodzakelijk dat de voedselproductie verdubbeld is in 2045
Bij het ten uitvoer brengen van de automatisering en robots kan dat een flinke verschuiving zijn voor sommige kwekers, deze vooruitgang is zowel gunstig als noodzakelijk als de wereldbevolking zich verder uitbreidt. De VN verwacht dat de wereldwijde telling 85 mld in 2030 en 9,7 mld in 2050 zal zijn. Die cijfers vragen een verdubbeling van onze voedselproductie in 2045. Automatisering en robots bieden de beste methodes om aan die vraag te voldoen, maar de producenten zullen de persoonlijke aanpak ook nodig hebben om te zorgen dat alles bij elkaar komt.

Whitaker: "We gaan in de richting van meer deskundig personeel. Als dit echt een veel gebruikt systeem wordt, gaat het om mensen die bekend zijn met engineering, data-analyse, productontwikkeling en landbouw. Het gaat om high-end specialisten in al dit werk."

Contact:
Karl Smith
PMA
Tel: 302-607-2171
Publicatiedatum: