Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
T&G Global incasseert 49% lagere winst door slecht weer

T&G Global zag de winst over het eerste half jaar van 2017 met 49% dalen. Die daling is grotendeels toe te schrijven aan slecht weer, waardoor de hardfruitoogst vertraagde en de volumes en marges onder druk kwamen te staan.

De nettowinst over de eerste zes maanden van het jaar daalde naar 11,3 miljoen dollar. Over dezelfde periode een jaar eerder bleef er onder de streep 22 miljoen dollar over. Hoewel de omzet met 19% steeg naar 501,6 miljoen dollar, werd die groei grotendeels teniet gedaan door een stijging in de kosten van 23%. De inkoopkosten stegen naar 355,4 miljoen dollar, de loonkosten kwamen ook hoger uit op 83,2 miljoen dollar.

De pijn werd vooral gevoeld in het segment 'pipfruit', dat vooral hardfruit verpakt en vermarkt. De omzet steeg tot 238 miljoen dollar, maar de kosten voor de grondstoffen verdubbelden tot 163,8 miljoen dollar. Daardoor daalde de inkomsten met 40% tot 11,8 miljoen dollar.

"Het weer beÔnvloedde het moment van oogsten, de volumes en de kwaliteit van de oogst in de boomgaarden in Nieuw-Zeeland," aldus chairman Klaus Lutz in een verklaring. "Guur weer benadeelde ook onze partners in Nieuw-Zeeland en internationaal, waardoor we in het algemeen het volume zagen dalen."

Eerder dit jaar verscherpte het bedrijf haar focus door FloraMax, de bloemenveiling, af te stoten voor 2,3 miljoen dollar. Dat levert een nettovoordeel op van 1,7 miljoen dollar. Daarnaast onderhandelt T&G over haar positie in het UK Worldwide Fruit partnerschap met Fruition OP en vergrootte het haar aandeel in het Amerikaanse Oppy.

Ook in het internationale segment daalde de omzet met 6% naar 113,4 miljoen dollar. De winst werd gehalveerd tot 1 miljoen dollar. Slecht weer in AustraliŽ, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika resulteerden in een lagere oogst en lagere kwaliteit van druiven, blauwe bessen en asperges. De Nieuw-Zeelandse divisie tekende voor een groei van 1,5% en kwam daarmee uit op een omzet van 108,4 miljoen dollar. De winst steeg met 7,1% naar 4 miljoen dollar.

Tot slot incasseerde de 'processed foods' divisie een omzetdaling van 13%. Daarmee kwam dit cijfer uit op 40,7 miljoen. De winst steeg van 67.000 dollar naar 848.000 dollar door een beter kostenmanagement bij het Australische Fruitmark. De Nieuw-Zeelandse eenheid "blijft onder scherp toezicht."

bron: nbr.co.nz

Publicatiedatum: 9-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: