Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fyffes krijgt meer tijd om arbeidsconflict Honduras op te lossen

Fyffes krijgt tot volgende maand om het conflict over vermeende uitbuiting van arbeiders in Centraal-Amerika op te lossen. Het Ethical Trading Initiative (ETI) dat de multinational enkele maanden geleden op de vingers tikte heeft vijf weken uitstel gegeven, tot 8 september, om een overeenkomst te krijgen met de Union of Farmworkers (IUF) over de behandeling van de arbeiders op de meloenenplantages in Honduras.

In mei werd Fyffes' lidmaatschap van ETI voor 90 dagen opgeschort. Volgens het internationaal orgaan faalde Fyffes om aan de lidmaatschapseisen te voldoen. Eerder dreigde het ETI het lidmaatschap van Fyffes op te zeggen. Fyffes is sinds 2002 lid van de organisatie. Als er geen overeenstemming bereikt wordt, dreigt Fyffes het lidmaatschap alsnog te verliezen.

Al langere tijd ligt Fyffes onder vuur van demonstranten en vakbonden. Onder andere Banalink en GMB uitten kritiek op de multinational over de arbeidsomstandigheden in Costa Rica en Honduras. Vooral de situatie op de Suragroh meloenenplantage in Honduras baart deze organisaties zorgen. Volgens de beschuldigingen krijgen arbeiders daar niet het minimumloon betaald en is er geen sociale verzekering. Daarnaast zouden de arbeiders blootgesteld worden aan schadelijke stoffen en ontslagen worden als ze lid van een vakbond worden.

Vorig jaar ontving ETI een officiele klacht hierover. Volgens een woordvoerder van Fyffes is het bedrijf in gesprek met IUF en worden vorderingen gemaakt. "Vanwege de vakantieperiode in Europa is het lastig om afspraken te maken, daarom heeft de ETI de deadline verschoven naar 8 september," aldus een woordvoerder van Fyffes. "Fyffes is een verantwoordelijk werkgever met volledig respect voor de rechten van alle medewerkers, inclusief het recht van vereniging en collectieve onderhandeling. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis in het bieden van eerlijk en gelijk werk in Centraal-Amerika, daarmee bijdragend aan de gemeenschappen waarbinnen het bedrijf actief is."

bron: irishtimes.com
Publicatiedatum: