Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse Catalonië verwacht 7% minder appelen en 1% meer peren

De appel- en perenteelt in Cataloniƫ zal dit seizoen grotendeels stabiel blijven met een paar afwijkingen in sommige gebieden. De appelteelt zal naar verwachting met 7% dalen (284.790 ton). De perenteelt gaat met 1% stijgen (139.970 ton). Manel Simon, algemeen directeur van Afrucat, probeert al enige tijd het Ministerie van Landbouw te overtuigen om een plan voor de omschakeling op andere rassen in te voeren. Simon: "De uitdaging ligt nu bij de diversificatie van deze soorten."



Simon bevestigt dat er veel inspanningen zijn geleverd voor de perziken en nectarines. De appelen en peren kunnen echter nog aanzienlijk verbeterd worden wat betreft kleuring en opbrengst. Dit kan bereikt worden door de beplantingen te vervangen door betere klonen. Het areaal van beide fruitsoorten zal naar verwachting lichtelijk toenemen. Volgens Joan Serentill, directeur van een werkgroep van Afrucat, geeft dit redenen voor optimisme, omdat het aantoont dat de fruittelers de appelen en peren nog steeds als betrouwbaar product zien. 

De ramingen tonen aan dat de teelt in de rest van Europa zal afnemen en dat de verkoop van de producten die opgeslagen zijn goede vooruitgang boekt. Dit zou betekenen dat er geen opslag over is voor de start van de nieuwe oogst, waardoor de sector hoopt op betere resultaten.

Steenfruitprijzen
De prijzen van het steenfruit van deze oogst zijn redelijk, vooral gezien de hogere uitdunningskosten. Volgens Simon zijn ze de moeilijkste tijd van de zomer voorbij, wat ook wel de Big Top wordt genoemd. De definitieve verwachtingen voor de Europese hardfruit zal bekend gemaakt worden tijdens het Prognosfruit congres op 9, 10 en 11 augustus in Lleida. 

Publicatiedatum: