Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Aardappelen heeft alle voedingsmiddelen om te overleven"

Aardappelen veel gepromoot in Zweden

Alhoewel sommige gebieden meer geraakt zijn dan anderen, zegt Lars Elofson van Svensk Potatis dat er over het algemeen niet veel schade was door het koude weer gedurende april/mei. "Het meeste van de Zweedse aardappelproductie, rond de 40%, vindt plaats in de zuidelijke regio van Skane. Het koude weer zorgde ervoor dat er minder dan normale hoeveelheden beschikbaar waren aan het begin van het seizoen in Mei, waardoor de prijzen stijgen en nu stabiliseren. Na mei gingen de leveringen en prijzen weer terug naar het gemiddelde en we verwachten eerlijke prijzen tot midden juni." shared Lars Elofson from Svensk Potatis.

De aardappelen zijn van goede kwaliteit en met het huidige weer verwachten telers dit seizoen geen problemen. Solist is de meest voorkomende van de vroege rassen, gevolgd door andere populaire rassen later in het seizoen zoals Magda en de Raket. Solist komt het meest voor in de vroege zomer, en worden gewassen en verpakt voordat ze verkocht worden aan de consument. Het ras is ook populair bij de biologische teler omdat het snel groeit wat helpt tegen het ontwikkelen van bacterievuur.

"Biologische productie groeit nog steeds in Zweden en ik verwacht dat het dit seizoen 3-5% gaat stijgen. Het lastige van de handel in biologische productie dat er grote winsten zijn voor degenen die slagen, wel twee keer zoveel terug als in conventionele gewassen, maar slechts ongeveer de helft van het gewas doet het goed. Ik denk dat de situatie alleen zal verbeteren met het constant ontwikkelen van meer rassen welke meer resistent zijn voor ziektes en snelle groei", zegt Lars.De laatste tien jaar is de consumptie van aardappelen in Zweden stabiel, en zelfs licht stijgend, in vergelijking met een meerderheid van landen die hun aardappelenverkoop zagen dalen. De Zweedse consument eet ongeveer rond de 83kg per hoofd van de bevolking van alle aardappelproducten (met inbegrip van verwerkte) en ongeveer 45 kg per hoofd van de bevolking van tafelaardappelen."We hebben actief gewerkt aan het voorlichten van consumenten over de voedingswaarde van aardappelen en de meeste mensen in Zweden zien hen als een gezonde voeding. Dit kwam met veel hulp, van voedselbeurzen, chef-koks, commerciŽle reclame, betaalde artikelen, en social media zoals Facebook en Instagram,"vertelt Lars verder.

"Ik paste zelfs de campagne toe in mijn persoonlijke leven, door twee weken op aardappeldieet te gaan, en ik verloor 1/2 kilo per dag. Ik wilde aantonen dat aardappelen alle voedingsmiddelen die je nodig heeft om te overleven, samen met een laag percentage vet. Ik bereidde de aardappelen elke nacht anders zodat ik nooit verveeld raak en 10 verschillende rassen eet. Ik voelde me nooit alsof ik iets miste en hield een vol gevoel. Ik moet wel toegeven dat ik zo nu en dan een biertje aan het dieet toevoegde, omdat ik niet te extreem wilde zijn!" grinnikte Lars.

Voor meer informatie:
Lars Elofson
Svensk Potatis
Tel: +0768 086494
Email: lars.elofson@svenskpotatis.se
svenskpotatis.se

Publicatiedatum: 9-8-2017
Auteur: Anita van Bommel
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: