Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Minder productie

De peren zijn vroeger dit jaar

De peren zullen dit jaar vroeger geoogst worden dan voorgaande jaren. Dit meldt pcfruit. De smaak van de peren belooft alvast goed te zijn: ze hebben veel zon gezien, waardoor het suikergehalte - bepalend voor de smaak - heel goed zit. Toch vertonen de peren nog de gevolgen van de vorst in april, de schrale maand mei en droge voorbije maanden. Zo zullen de peren doorgaans dunner en langer zijn, maar aan smaak hoeven ze gelukkig niet in te boeten.

Kleiner
Qua dikte zijn de peren van dit jaar te vergelijken met de peren tot een 20 jaar geleden. Toen waren de peren dunner dan we nu gewoon zijn. Doordat de teelttechnieken er sterk op vooruit zijn gegaan, oogsten we nu jaarlijks dikkere peren. Maar dit jaar, ten gevolge van de weersomstandigheden, blijven de peren kleiner. Dany Bylemans, algemeen directeur pcfruit: 'VariŽteiten als Doyennť du Comice en Sweet Sensation hebben weinig productie door de vorst. De hoofdvariŽteit, Conference, kon wel vruchtjes vormen na vorst. Vruchtjes groeien hieruit zonder bevruchting maar deze hebben dan geen zaden, waardoor de peren langer en smaller zijn.' De nachtvorst van 19-20 april en de koude nadien betekende een rem van 10 dagen op de groei van de peren. Ook de droogte veroorzaakte kleinere peren. Naar schatting zullen de peren dit jaar 5 mm dunner zijn, in vergelijking met de voorbije jaren.

Ann Gomand, onderzoeker hard- en steenfruit pcfruit: 'We merken op dat waar beregening werd toegepast als bescherming tegen nachtvorst, de dikte minder verschilt met andere jaren. Met beregening wordt een ijslaagje gevormd rond de bloesem waarbij stollingswarmte vrijkomt. Deze peren zijn na de vorst gewoon blijven doorgroeien en behalen hierdoor een betere vruchtmaat. Daarnaast is er dit jaar ook een duidelijk voordeel van irrigatie op de vruchtmaat.' Door geregeld water te geven hebben de bomen minder te lijden gehad van de droogte en zijn de peren hierdoor dikker. De telers hebben de afgelopen weken ook hard gewerkt om de te kleine vruchten van de bomen te halen, maar dit is niet voldoende om de goede vruchtmaat te behalen. Inge Moors, voorzitter van pcfruit en gedeputeerde van landbouw: 'Hieruit blijkt nogmaals hoe belangrijk het onderzoek naar oogstbeschermingstechnieken is voor onze telers. Alle klimaatvoorspellingen wijzen erop dat uitzonderlijke weersomstandigheden zullen toenemen en dat we de oogst dus beter moeten beschermen om de leefbaarheid van het bedrijf te vrijwaren. Vanuit het provinciaal beleid zetten wij dan ook erg in op onderzoek in de fruitteelt zodat pcfruit de teler beter kan informeren en helpen jaar na jaar een goede oogst van fruit op de markt te brengen.'

Vroege oogst
De bloei viel vroeger dit jaar: reeds op 8 april stonden de perenbomen al in volle bloesem. Een vroege bloei betekent dat de oogst vroeger zal zijn. Het VCBT (Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten) - dat elk jaar de landelijke plukdata voor appel en peer bepaalt - verwacht voorlopig dat de pluk van Conference zich tussen 20 en 24 augustus zal situeren. Hopelijk kan de plukdatum nog iets later vallen zodat de peren nog wat dikker kunnen worden. Op een week tijd kunnen peren 3 mm groeien. In een gewoon jaar zonder vroege bloei, start de pluk van Conference in de eerste week van september. De pluk van de vroegere perenrassen Corina en Celina start vermoedelijk begin augustus. Ook dit is vroeger, andere jaren start deze pluk midden augustus. Van Corina en Celina zijn er per ras ongeveer 30 telers in Vlaanderen, deze rassen zijn goed vertegenwoordigd in Limburg.

Inge Moors, voorzitter pcfruit: 'Gezien de weersomstandigheden van de voorbije maanden Ė nachtvorst en droogte - doen Corina, Celina en Conference het nog goed. Er zal voor sommige variŽteiten een redelijke oogst zijn, voor andere een misoogst. Ongetwijfeld zullen de telers de financiŽle gevolgen voelen: een lagere prijs voor de dunnere peren, andere vorm van de peren, extra werkuren door de dunning van te kleine en kromme perenÖ Maar dankzij het hoge suikergehalte wordt toch verwacht dat de 'peren 2017' in de smaak zullen vallen.'

www.pcfruit.be

Publicatiedatum: 7-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: