Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
B&B Fruit wil pruimenareaal komende jaren met 20 hectare uitbreiden

"Pruimen gaan kersenteelt achterna"

Tholen - Het pruimenseizoen is bij B&B Fruit, het Betuwse fruitteeltbedrijf van de neven Frederik en Marinus Bunt, in volle gang. De oogst is als gevolg van de vorstschade fors lager. "Maar dat hadden we ingecalculeerd. Ik schat dat we 35% minder product hebben", vertelt Marinus Bunt. "De kilo's vallen niet helemaal mee, maar we hebben genoeg pruimen om de handel te voorzien."


Marinus Bunt

De prijzen variŽren volgens de teler dit jaar van heel laag tot heel hoog. "Maar nu komt de handel echt op gang. De prijs van de goede pruimen ligt tussen de 2 en 2,50 euro, dus dat is gewoon een mooie prijs. De programma's bij de supermarkten worden allemaal ingevuld en de vraag is van die aard dat ik verwacht dat de prijzen wel goed op niveau zullen blijven."

"Er zijn weinig buitenlandse pruimen op de markt. Door de hitte in het zuiden van Europa zijn die stromen opgehouden. En ook een groot pruimenland als RoemeniŽ heeft veel vorstschade. Zelf hebben we op ons teeltbedrijf in Polen, waar we telen voor de Poolse markt, ook zo'n 35% minder pruimen als gevolg van de vorstschade", vertelt Marinus.Het Nederlandse pruimenseizoen loopt nog door tot medio september. B&B Fruit is met afstand de grootste pruimenproducent van Nederland en wil die positie de komende jaren uitbouwen. "We hebben een eigen boomkwekerij en willen de komende jaren ons areaal met zo'n 20 hectare uitbreiden. We blijven doorgaan met het ontwikkelen van nieuwe rassen, al dan niet in clubconcept. Nu bestaat het gros van ons areaal nog uit Reine Victoria, maar we gaan sterk inzetten op het ras Jubileum", vertelt Marinus.

Volgens de teler is er genoeg ruimte in de markt voor deze uitbreiding. "Er is steeds meer vraag naar dit gezonde fruit. Een groot voordeel is dat wij al vijf jaar MRL-vrij kunnen telen. Dit houdt in de pruimen minimaal, gemiddeld twee keer per seizoen, chemisch bespoten worden, maar dat in tegenstelling tot de andere fruitsoorten de vruchten bij de oogst chemievrij zijn. Met name voor de supermarkten is dit erg belangrijk. Let op mijn woorden, de komende jaren gaat de pruimenteelt de kersenteelt achterna!"Voor meer informatie:
Marinus Bunt
B&B Fruit
Schoolstraat 2
6674 AK Herveld
Mob: 06 225 28 117
marinus@benbfruit.nl
www.benbfruit.nl

Publicatiedatum: 8-8-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: