Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Nieuwe Europese regeling voor schoolfruit, -groenten en -melk 1 augustus ingegaan

De nieuwe regeling voor schoolfruit, -groenten en -melk in de Europese Unie gaat in op 1 augustus, op tijd om in de hele Unie te worden uitgevoerd vanaf de eerste dag van het schooljaar 2017/2018. De regeling omvat de distributie van groenten, fruit en zuivelproducten, maar ook specifieke educatieve programma's om de leerlingen het belang van goede voeding te doen inzien en hun uit te leggen hoe levensmiddelen worden geproduceerd. In deze ene regeling worden de bestaande projecten waarmee vorig jaar meer dan 20 miljoen kinderen werden bereikt, samengevoegd en geoptimaliseerd. Hoewel deelname facultatief is, hebben alle 28 lidstaten laten weten dat zij in het schooljaar 2017/2018 aan het initiatief zullen deelnemen.

Aan de scholieren worden bij voorkeur verse groenten, vers fruit en melk verstrekt. Verwerkte producten zoals soep, vruchtencompote, sap, yoghurt en kaas kunnen ook worden gedistribueerd als de nationale gezondheidsautoriteiten achter die keuze staan. Toegevoegde suikers, zouten en vetten zijn niet toegestaan, tenzij de nationale gezondheidsautoriteiten zich akkoord hebben verklaard met beperkte hoeveelheden. De lidstaten kunnen beslissen over de precieze invoering van de regeling, bijvoorbeeld over het opnemen van thematische educatieve maatregelen en andere landbouwproducten, maar hebben ook de mogelijkheid om de Europese steun met nationale steun aan te vullen voor de financiering van de regeling.

De producten moeten worden gekozen op basis van gezondheids- en milieuoverwegingen, seizoensgebondenheid, verscheidenheid en beschikbaarheid, en de voorkeur moet gaan naar Europese producten. De lidstaten kunnen stimulansen bieden voor lokale of regionale aankopen, biologische producten, korte toeleveringsketens, milieubaten en kwaliteitsregelingen in de landbouw. Van de 250 miljoen euro aan financiering van de Europese Unie die voor het schooljaar 2017-2018 is toegekend, zal ongeveer 150 miljoen euro naar groenten en fruit gaan en 100 miljoen euro naar melk. Nederland ontvangt 7,06 miljoen euro voor distributie van groenten en fruit op scholen en 2,4 miljoen voor de verdeling van melk.

bron: Europese Commissie

Publicatiedatum: 8-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: