Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beroep NFO inzake mezenschade gegrond verklaard

De Rechtbank Gelderland heeft 2 augustus uitspraak gedaan inzake de vergoeding van de mezenschade door het Faunafonds/de provincies. De NFO had namens twintig NFO-leden uit alle streken van Nederland (Limburg, Gelderland, Zeeland, Noord-Holland en Utrecht) beroep aangetekend tegen het besluit van het Faunafonds/de provincies om de vergoeding van de mezenschade af te bouwen van 100 procent in 2014 naar 0 procent in 2017.



De Rechtbank Gelderland heeft het beroep van de NFO gegrond verklaard. De Rechtbank heeft ook besloten dat het bestreden besluit over de afbouw van de vergoeding moet worden vernietigd en het Faunafonds/de provincies opgedragen een nieuw besluit te nemen waarin rekening gehouden wordt met de uitspraak van Rechtbank Gelderland. Daarnaast heeft de rechtbank het Faunafonds/de provincies veroordeeld tot betaling van de proceskosten en de griffiekosten.

De NFO is content met de uitsprak omdat fruittelers in een onmogelijke positie gebracht werden. De NFO had deze zaak namens haar leden aangespannen omdat mezen beschermde zangvogels zijn en er geen effectieve methoden zijn om ze te weren en schade aan met name appels en peren te voorkomen. Er moet nog wel rekening gehouden worden met het feit dat eiser en verweerder zes weken te tijd hebben een hoger beroep in te dienen bij de Raad van State.

De NFO roept de provincies op om in overleg met het bedrijfsleven tot een goede regeling te komen. Het schadebeeld is grillig en individuele telers kunnen hier niet voor opdraaien.

De rechtszaak was mogelijk dankzij een bijdrage van de deelnemende fruittelers, de landelijke NFO en LTO-Noord.
Publicatiedatum: