Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Sector wil uitbreiden met nieuwe variëteiten

Spanje verwacht iets meer mango's te oogsten

Het duurt nog bijna een maand voordat de Spaanse mangocampagne begint. Alles wijst er op dat er dit jaar iets meer mango's zullen zijn: tussen de 20.000 en 25.000 ton. Het is wel belangrijk om hiermee een slag om de arm te houden. Immers werd vorig jaar een opbrengst van meer dan 30.000 ton mango's verwacht, maar door wisselende temperaturen bleek de opbrengst volgens de Spanish Association of Tropical Crops uiteindelijk 20.000 ton te zijn."Tenzij er onverwachte weersomstandigheden optreden, kunnen we nu al voorspellen dat er dit jaar een groter aantal mango's zullen zijn. Door de goede ontwikkeling van het fruit zou de kwaliteit ook uitstekend moeten zijn," legt José Linares, directeur van de Spanish Association of Tropical Crops, uit.

De opbrengst zal op de akkers niet heel hoog zijn, aangezien het een OFF year is, zoals het binnen de sector wordt genoemd, maar omdat er nieuwe plantages in productie gaan, compenseren zij deze lagere opbrengsten.

Volgens José Linares kan de mangoproductie binnen 3 of 4 jaar de productie van avocado's evenaren met hoeveelheden tot wel 60.000 ton. Het areaal waarop mango's worden geteeld is de laatste jaren erg gegroeid in Malaga en hoewel de opbrengst minder is dan bij avocado's, zijn mangobomen wel veel productiever." 

De problemen die veroorzaakt worden door aanhoudende droogte worden wel erger in gebieden waar subtropisch fruit wordt geteeld, vooral in Malaga. "Tot nu toe hebben de overheidsinstanties weinig gedaan om deze situatie te verbeteren, hoewel het er op lijkt dat ze nu toch actie gaan ondernemen," zegt José Linares. "Gelukkig zijn we er zeker van dat een eventuele droogte geen problemen zal opleveren tijdens deze campagne, omdat avocado's en mango's minder irrigatie nodig hebben."

De campagne van de mango's in kassen start midden augustus en de marketing van mango's die in de volle grond zijn geteeld begint eind augustus/begin september met eerst de Tommy, daarna de Osteen en later de Kent en Keitt tot midden oktober.

"Er zijn steeds minder Tommy mango's op de Spaanse velden te vinden, omdat ze steeds vaker vervangen worden door de Osteen. Deze is niet alleen productiever, maar wordt ook veel gevraagd door exportmarkten, vooral door zijn goede smaak en aroma's," vertelt een vertegenwoordiger van de Spanish Association of Tropical Crops. 

De sector is op zoek naar nieuwe variëteiten die de mango campagne kunnen verlengen, omdat deze nu maar zo'n tweeënhalve maand duurt. "We voeren op dit moment tests uit met nieuwe variëteiten waarmee het seizoen vroeger kan beginnen. Het is voor ons namelijk interessant om het seizoen vroeger te starten dankzij de hoge temperaturen rond deze tijd. Begin november dalen de temperaturen in Malaga en en wordt het lastig om nog mango's te telen." 

Volgens José Linares kunnen "Spaanse mango's prima concurreren met mango's uit andere landen, omdat de kwaliteit gelijkwaardig is aan mango's die per vliegtuig worden geïmporteerd. Toch zijn Spaanse mango's veel betaalbaarder, omdat Spanje zo dicht bij andere Europese landen ligt, waardoor de mango's op het meest optimale moment geteeld kunnen worden." Publicatiedatum: 7-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: