Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Import in 2016 verdubbeld

Duitsland: één van de belangrijkste afnemers Spaanse kaki's

Duitsland is één van de hoofdafnemers van kaki's, die met name uit Spanje stammen, meldt de Duitse 'Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung' (BLE).


Foto: BLE

De Duitse import van kaki's bedroeg in 2012 nog 17.609 ton. Volgens voorlopige cijfers van het Duitse Bureau voor de Statistiek is de import in 2016 inmiddels gegroeid naar 41.246.

De hoofdleverancier met een marktaandeel van 92 procent was Spanje, die haar teelt in de afgelopen jaren sterk uitbreidde. Zo teelde men hier volgens 'Produce Business UK' in seizoen 2016 circa 300.000 ton kaki's, grotendeels voor de export. De hoofdafnemers waren daarbij Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Voor de volgende twee tot drie jaar rekent men op een verdubbeling van de productiehoeveelheid naar meer dan 600.000 ton.

Informatie en tips voor kwaliteitscontroleurs

Vanwege de stijgende marktbetekenis van kaki's heeft het BZL ELSKA, haar elektronische fotocatalogus met uitleg over verkoopnormen voor verse groenten en vers fruit, uitgebreid met deze fruitsoort. ELSKA bevat momenteel foto's en schriftelijke informatie over 25 productsoorten. De foto's tonen typische kenmerken en helpen bij het onderbrengen in de diverse klassen. Foto's van gebreken zoals drukplekken, kleurafwijkingen of vergroeiingen geven informatie over hoe deze beoordeeld worden. Daarnaast geeft het programma nog informatie over het kenmerken van producten.

Seizoen loopt van september tot en met februari
De teelt in Spanje concentreert zich vrijwel uitsluitend op het ras Rojo Brillante, die in de handel als kaki Persimon® wordt aangeboden en van eind september tot en met februari verkrijgbaar is. Aansluitend rijpt het ras Triumph (Sharon, Sharoni®).

Kwalitatief goede vruchten zijn volledig geel tot oranje van kleur, voelen stevig aan en zijn vrij van beschadigingen of drukplekken.

Publicatiedatum: 8-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: