Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Aardappeltelers hebben baat bij minder gebruik kunstmest

Het motto "less is more" blijkt een belangrijke les te zijn voor Schotse aardappeltelers nu blijkt dat de oogst verhoogd kan worden door het gebruik van kunstmest met 25-30 kg per hectare te verminderen. 

Deze boodschap over bemesten werd tijdens de open dag van Engelse AHDB's Strategic Potato besproken en volgt op nieuws dat door de diepte van de bodembewerking te reduceren, telers kosten kunnen besparen en de opbrengst kunnen verhogen.

Dr Mark Stalham van het National Institute of Agricultural Botany zegt dat door minder kunstmest te gebruiken de gewassen later in het seizoen minder gebladerte ontwikkelt, waardoor het op een meer natuurlijke manier groeit. 

Aardappelproducenten willen kosten verminderen en de opbrengst verhogen en Stalham liet weten dat het gebruik van minder kunstmest hier ook bij kan helpen. Zo hebben de aardappelen een betere fysiologische ontwikkeling, wat betekent dat onder andere de schil ook baat heeft bij een lager stikstof gehalte. 

"Hoewel door een lager kunstmest gehalte de aardappelen kunnen vergelen, blijkt dit uit 77 proeven maar bij 2 proeven het geval te zijn. Het gebruik van extra stikstof kan dus worden gezien als een extra verzekering, maar wanneer wanneer je hier waarschijnlijk maar eens per tien jaar voordeel van hebt, lijkt het verminderen van het gebruik van stikstof de moeite waard," aldus Stalham.

Lees meer op scotsman.com

Publicatiedatum: 14-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: