Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Blauwe bessenteler Jos Lubberdink van La Française

"In de supermarkt zijn het vaak geen Nederlandse blauwe bessen"

Tholen-"Wij leveren kwaliteit. De smaak van de blauwe bessen in de supermarkt is gewoon stukken minder dan die van mij", zegt blauwe bessenteler Jos Lubberdink van La Française uit Enschede. De kwaliteit van de blauwe bessen is volgens Jos de reden waarom zijn fruit duurder is dan in de supermarkt. "In de supermarkt zijn het vaak geen Nederlandse blauwe bessen", gaat de teler verder. "Dat komt onder andere doordat mensen het hele jaar door blauwe bessen willen hebben, terwijl het eigenlijk een seizoensproduct is. Bij asperges accepteren mensen dat wel, maar blijkbaar bij blauwe bessen niet. Seizoensproducten kun je niet jaarrond verkopen. Wanneer bij mij het seizoen in augustus klaar is, heb ik geen blauwe bessen meer. Zo simpel is dat."


De blauwe bessen kunnen door de consumenten zelf geplukt worden.

Kwaliteit
"Bij de blauwe bessen die wij verkopen draait het niet alleen om leveren van kwaliteit, maar ook om de bewustwording van de herkomst ervan", zegt Jos. "Het is goed om te beseffen dat er voor de productie van fruit hard gewerkt moet worden. Een bakje blauwe bessen komt niet vanzelf in de supermarkt te staan."

Mensen die zelf hun blauwe bessen plukken bij La Française.

In totaal heeft de ondernemer 1,5 hectare blauwe bessen staan op twee verschillende plantages. "Onze grootste plantage heeft een oppervlakte van één hectare, de andere is daar de helft van", zegt hij. "Op ons grootste veld mogen de klanten zelf hun blauwe bessen plukken. Mensen willen steeds vaker weten waar hun producten vandaan komen. Met een emmertje gaan zij langs de struiken, waar zij hun emmertje vullen met blauwe bessen. Ongeveer 70-80 procent van onze teelt verkopen wij aan huis. Wij zijn te klein om naar de veiling te gaan. In het verleden hebben wij dat wel eens gedaan, maar met 8,50 euro per kilo zijn wij daar gewoon te duur voor. Overigens zijn de blauwe bessen in de supermarkt nòg duurder. Die zijn zo rond de 16 euro per kilo."


Een verkooppunt waar de blauwe bessen te koop zijn.

Pech
Al vijftig jaar bestaat La Française uit Enschede. Hoewel het bedrijf lang bestaat, is het volgens de blauwe bessenteler soms niet anders dan dat een deel van de teelt verloren gaat door slechte weersomstandigheden. "Dit jaar komen we waarschijnlijk uit op een oogst van 7 ton", vertelt de frontman. "Als het meezit, hebben we zelfs 10 ton per jaar. We kunnen ons zorgen maken over het weer, maar je moet leren van wat de natuur je geeft. Het klinkt raar, maar soms hoort het erbij dat je gewoon pech hebt met het weer. Het onvoorspelbare weer heeft ook wel iets moois. Ik heb wel eens meegemaakt dat ik jaren niets had, dat is dan maar eenmaal zo."

Voor meer informatie:
La Française
Willemsbeekweg 5 
7545 PA Enschede 
T: 0031 (0)53 4341 641

Publicatiedatum: 9-8-2017
Auteur: Joost Verdult
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


Jos, wat is volgens jouw het verschil tussen een blauwe bes en een bosbes?
Je mooie artikel met dito foto's gaat geheel over blauwe bessen, dus gecultiveerde bosbessen. Jullie E-mail adres en website focussen geheel op bosbessen de wilde variant. Waarom eigenlijk?
Theo Douven, Melderslo (email) - 9-8-2017 19:36:01


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: