Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Chili introduceert nieuwe pruimenvariŽteit

Na tien jaar werd Sweet Pekeetah afgelopen mei officieel aangesloten bij de lijst van veertig Japanse pruimvariŽteiten. De variŽteit die is ontwikkeld door de Universiteit van Chili, moet vanaf volgend seizoen op grote schaal op de markt komen. "We zijn bezig met het testen ervan. De variŽteit is al beschermd en wordt momenteel geŽvalueerd door tien bedrijven op verschillende gebieden", zei Rodrigo Infante, directeur van het laboratorium van de Universiteit van Chili dat zich inzet voor de genetische verbetering van de fruitkwaliteit. Volgens de deskundige is dit de eerste keer is dat ze met pruimen werken. Eerde ontwikkelden zij nog vier soorten nectarines en een perziken die in Chili werden verkocht. Drie van die variŽteiten zijn gepatenteerd in de Verenigde Staten omdat ze daar interessante mogelijkheden in zagen.

Zoete vrucht
"Onze voorspelling was dat er weinig pruimen waren met goede uiterlijke kenmerken, zodat het lekker genoeg was om te eten", zei hij. In tegenstelling tot andere rassen, zoals de Angeleno en RR1, heeft Sweet Pekeetah een extra late rijping (van midden maart tot eind maart), met een hoger suikergehalte. De vrucht is bedoeld voor de verse markt, heeft een paarse schil en heeft een middelmatig tot groot gewicht van ongeveer 150 gram.

Vooruitzichten
"De boomgaard heeft veel potentie, vooral omdat het een unieke smaak heeft en de vrucht een zeer interessante kleur heeft. De smaak kan vergeleken worden met rassen zoals Sweet Mary", aldus Harold Faille van Comercial Greenvic SA. Harold is van mening dat Sweet Pekeetah perfect kan concurreren met de Constanza-variŽteit, die door Chileense producenten zeer gewild is aangezien het fruit een lange houdbaarheid en laat oogst heeft. "Een pruim met 20 procent brix is ​​erg zoet, vergelijkbaar met een druif of kers, iets wat niet vaak voorkomt. De rest van de pruimen hebben 12 tot 15 procent brix, wat de Sweet Pekeetah dus aantrekkelijker maakt. Het heeft daarnaast een knapperigheid die de vrucht speciaal maakt", zei Jordi Casas, technische manager van de exporteur Frusan. 

Het is opmerkelijk dat de Sweet Pekeetah in het midden van maart wordt geoogst omdat dit normaal gesproken een periode is waarin de concurrentie voor pruimen op de internationale markt sterk verminderd. In feite komt de piek van het seizoen begin februari, wanneer andere rassen zoals de Angeleno klaar zijn voor de markt. Jordi Casas, die ook een beoordelaar van deze nieuwe variŽteit was, legt de nadruk op de oogstcapaciteit."Bij het controleren van de dozen na 70 dagen opslag, waren de pruimen nog in goede staat. Dit maakt het mogelijk om ze op elke markt te verkopen,ook wanneer er minder fruit aanwezig is", zei hij.

Vooruit kijken
Na de ontwikkeling van deze nieuwe variŽteit Japanse pruimen, is het de bedoeling dat onderzoekers aan de Universiteit van Chili de pruimen verder gaan verkennen. "We proberen verder te gaan met het ontwikkelen van rassen in deze lijnen, met goede eigenschappen die gericht zijn op de Aziatische markt. Het idee is om alternatieven te vinden om een ​​product te vinden dat het hele seizoen door kan produceren," zei Infante.

Bron: elmercurio.com

Publicatiedatum: 21-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: