Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
optische sorteermachine van Remoon geinstalleerd bij Bufland

Citrus en steenfruit in Zuid-Afrika bloeit welig

In de Zuid-Afrikaanse regio Limpopo is de kwekerij Bufland gevestigd. Citrus en steenfruit vormen een deel van de activiteiten. Het citroenenseizoen is over en de focus ligt nu op navelsinaasappelen nu en valencia's volgende maand. Daarnaast is het bedrijf druk met veeteelt, graan en groenten.
Bufland heeft onlangs zijn sorteerlijn voor citrus onder handen genomen. Er wordt nu gebruik gemaakt van een optische sorteermachine van Remoon met twee banden voor klasse 1 en 2 product. Klasse 3 wordt met de hand gesorteerd. Volgens Dewald Eksteen, de verantwoordelijke voor de citrusproductie, is het een belangrijke verbetering. "Er zijn 30 outlets voor de vruchten. Voorheen werden we beperkt door de rope-and-rolelr machine. Nu kunnen we gedurende een piek meer verpakken. Daarvoor zou het werk opstapelen. De werknemers kunnen tussen de tafels lopen en er is meer ruimte voor het verpakkingsmateriaal."

Klik hier voor meer foto's

De gevolgen zijn zelfs merkbaar op de kwekerij zelf. Er kan nu geoogst worden op het gewenste moment en niet wanneer het uitkomt in de verpakkingshal. Daarom gaat het verpakken sneller (60 tot 80t per dag, wat anderhalf keer sneller is dan voorheen) en zijn werknemers volgens Dewald opgewekter. De vijf tot zeven man die eerst aan de sorteertafel stonden, zijn nu gaan verpakken.
Pierneef Smit from Reemoon with Dewald Eksteen of Bufland Boerdery

De producten van Bufland gaan naar Unichoice. "De citroenoogst was met 800t goed, maar prijzen waren niet opperbest. We zijn net klaar met de vroege navels en we zien de standaard prijsdip van juni ontstaan door de aanvoer uit de Kaap. Maar de vraag naar ons product is groot en komt van over de hele wereld. Ik wou dat we meer product hadden", vindt Dewald. Dit jaar vermoeden ze zo'n 3.000t navels te oogsten en 1.000t valencia's.

Op de foto's is te zien hoe de Cara cara navels verpakt worden voor Canadese afnemers. Zij zijn dol op dit soort. Ook Rusland, het Midden-Oosten en de EU weten ze te waarderen, net als lokale afnemers.

In de regio kleurt citrus natuurlijk al fraai en Bufland gebruikt geen ontgroening. De oranje kleur die ze krijgen op de navels zorgt dat ze ook in het verre Oosten een goede naam hebben.

In de zomer regent het in Bufland en ligt citrus black spot op de loer. Het management heeft de afgelopen jaren ingezet op strenge inspecties in de tuin en speciale gewasbeschermingsprogramma's. Daardoor is de ziekte onder controle te houden. Zo weten ze welke blokken minder vatbaar zijn voor CBS: de blokken met jonge omen en fruit vanuit het midden van het blok.

Steenfruit op Bufland.
De steenfruitproductie geen standaardteelt in de regio. Bufland loopt voorop in de ontwikkeling van rassen nectarines en perziken die weinig kou nodig hebben. Dit wordt alleen maar belangrijker omdat de traditionele teeltregio's voor steenfruit en hardfruit in Zuid-Afrika steeds minder kou kennen. Er is nog steeds een flink verschil tussen Boland en de Bushveld: Ceres in de Koue Bokkeveld behaalt gemiddeld 1500 tot 1600 chilling units in de winter, terwijl dat in Bushveld, Limpopo nog maar 200 tot 500 is.

Op het symposium dat onlangs in Simondium werd gehouden, werd dit dan ook gezien als een van de belangrijkste uitdagingen voor de regio.

In Bufland is het areaal steenfruit 94 hectare, gelijkmatig verdeeld tussen nectarines en perzikken en met zo'n 10 hectare nieuwe aanplant. Er worden 35 tot 40 nieuwe rassen getest en de veelbelovende rassen worden verder onderzocht. In de commerciele kwekerijen van Bufland zijn een aantal van de succesvolste kouresistente rassen van veredelaars Infruitec/Nietvoorbij te vinden als de Honey Blush, Temptation, Bonnigold, Transvalia and Earligold.Low chill nectarine variety already in bloom during mid-winter

Nadeel van deze rassen is dat ze zo weinig kou nodig hebben dat ze halverwege de winter in de Southern Hemisphere al in bloei staan. Hier is het seizoen neit te keren dus gaat het bedrijf maar aan de slag met de benodigde activiteiten gedurende de bloem. Een extra koudegolf kan dan echter desastreus zijn voor de oogst.
Ook is daar het risico van een grote periode tussen de rijpening aan de boom. De sbloeiperiode van het steenfruit in Bushveld is langer dan in de Kaap, vooral wanneer de fruitbomen snel uit de startblokken komen.


For more information:
Dewald Eksteen
Bufland Boerdery
Tel: +27 87 820 7146
Email: dewald@bufland.co.za


Publicatiedatum: 21-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: