Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Voedselwaakhond Foodwatch deed onderzoek

Amerikaans importvoedsel voldoet bijna nooit aan Europese regelgeving

Uit onderzoek van voedselwaakhond Foodwatch blijkt dat geÔmporteerde Amerikaanse levensmiddelen die in Nederlandse winkels worden verkocht vrijwel nooit voldoen aan de in de Europese Unie geldende wet- en regelgeving, meldt de voedselwaakhond Foodwatch. De organisatie kocht 86 Amerikaanse importproducten bij verschillende winkels waaronder Albert Heijn, Jumbo en Jamin. Geen enkel van de onderzochte producten voldeed volledig aan de wet. Foodwatch kwam een verboden ingrediŽnt tegen, de verplichte waarschuwing voor allergenen ontbrak vaak en het ontbrak op de meeste producten aan de verplichte voedingsinformatie. Foodwatch vindt de uitkomst verbazingwekkend en stuitend: "Hieruit blijkt dat het toezicht op deze producten door zowel de overheid als het bedrijfsleven ernstig faalt", laten zij weten. Volgens Foodwatch kunnen verboden ingrediŽnten een gevaar zijn voor de gezondheid en het ontbreken van een waarschuwing voor allergenen zelfs levensbedreigend. De NVWA zegt prioriteit aan correcte allergenen-etikettering te geven. Foodwatch roept de betrokken partijen op tot actie.

Al eerder
Foodwatch besloot naar aanleiding van eerdere incidenten met Amerikaanse importproducten deze productgroep nader te onderzoeken. Zo trof de voedselwaakhond in het verleden een verboden emulgator aan in Mountain Dew frisdranken en verboden chemisch gebleekt meel in Amerikaanse koekjes, pasta en bakproducten. In al deze gevallen ging het om producten die gemaakt waren voor de Amerikaanse markt maar die middels een importeur naar Nederland waren gehaald en vervolgens zijn doorverkocht aan winkels en supermarkten. Het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Jamin, Hoogvliet, Spar en Marqt werd onder de loep genomen. De organisatie is verbaasd over de uitkomsten van het onderzoek: "We hadden al het vermoeden dat er veel mis gaat bij het toezicht op dit soort Amerikaanse importproducten, maar dat niet ťťn product uit een steekproef van ruim tachtig producten volledig aan de Europese wet- en regelgeving zou voldoen, is echt schrikbarend."

Consumenten op het verkeerde been
Volgens Foodwatch is het zo dat het toezicht van de NVWA en de controle bij importeurs, winkels en supermarkten in deze productgroep over de gehele linie tekortschiet. Het gevolg is dat consumenten geconfronteerd worden met verwarrende of ontbrekende informatie en zo op het verkeerde been worden gezet, zo laat de organisatie in een persbericht weten.


Bron: Foodwatch

Publicatiedatum: 21-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: