Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Finkum Europe

Turkse vijgen en kersen populair in AziŽ

Kersen en vijgen zijn twee soorten fruit die wereldwijd gezien niet regelmatig gegeten worden. Het zijn ook vruchten die alleen in een handje vol landen wordt geproduceerd. Turkije is zo'n grote speler op het gebied van kersen en vijgen.Voor Finkum Europe, een bedrijf in Nederland met hun moederbedrijf in Turkije, is het gemakkelijk om hun producten van Turkije naar Europa te exporteren. "In Europa kunnen we kersen uit Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk exporteren voor bijna 4 euro per kilo", zegt commercieel directeur Cem Varnatopu. "Onze groei is hier beperkt omdat landen als Spanje en Griekenland kersen produceren tegen een lagere prijs met een goede kwaliteit. Ondertussen kunnen wij in Aziatische landen zoals Hongkong, China, MaleisiŽ en Singapore onze producten voor ongeveer 7 euro per kilo verkopen aan importeurs, die vervolgens onze kersen aan de consumenten verkopen voor ongeveer 13 euro per kilo."
Varnatopu voegde daaraan toe dat dit jaar een minder goed jaar was voor het kersenbedrijf van Finkum. "De zomer begon te laat, wat onze productie beÔnvloedde. We verwachten dit seizoen ongeveer 400 ton te exporteren, maar het lijkt erop dat het slechts 200 ton zal zijn. Het is goed dat onze producten dit jaar een hogere kwaliteit hebben dan onze kersen van vorig jaar. Daarom verwachten we een hogere prijs."

Vijgen
Vijgen zijn een meer gespecialiseerd product en hebben daarnaast minder last van concurrentie. Over het algemeen worden de vijgen gezien als een duur stuk fruit voor rijke mensen. Het fruit wordt als speciaal beschouwd omdat het in zeer specifieke regio's wordt geteeld en het een zeer kort seizoen heeft (juni tot en met oktober).
"ItaliŽ produceert ook vijgen, maar de Turkse vijgen hebben een betere kwaliteit. Er is vooral vraag naar onze groene vijgen en de zwarte Bursa vijg. Landen zoals Duitsland, Groot-BrittanniŽ, Zwitserland, Oostenrijk, Nederland, Noorwegen en Zweden zijn onze klanten. We hebben ook met importeurs uit Hong Kong en Singapore gewerkt, waar we horen dat de vraag naar vijgen groeit." 


Op dit moment is Finkum nog steeds bezig met hun groene vijgen. Het bedrijf kan die vruchten voor tien euro per 1,5 kilogram verkopen aan importeurs.

Voor meer informatie:
Cem Varnatopu
FINKUM Europe
T 0031-638-396-707 (Nederland)
   0090-541-944-4873 (Turkije)

Publicatiedatum: 21-7-2017
Auteur: Joost Verdult
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: