Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Telers Westkaap bang voor grote verliezen door droogte

Telers in de provincie West-Kaap in Zuid-Afrika lijden nog steeds onder de ernstige droogte. Het lijkt niet minder te worden en vormt een ernstige bedreiging voor de landbouwsector van het land.

Halverwege het regenseizoen is de regenval in de West-Kaap nog steeds teleurstellend wisselvallig, de damwaterniveaus zijn nog steeds gevaarlijk laag en de telers zijn ongerust en verwachten grote verliezen.

Landbouw is de belangrijkste pijler van de economie van de provincie. De West-Kaap produceert meer dan 50% van de Zuid-Afrikaanse landbouwexport, waarbij de EU een van de grootste exportbestemmingen is.

De droogte heeft de landbouwproductie al behoorlijk geaffecteerd. Uit een analyse van economen van de West-Kaapse afdeling landbouw blijkt dat een oogstdaling van 10% door de droogte de economie R3,2 miljard zou kunnen kosten en 17.000 banen in gevaar zou kunnen brengen. Uitvoerend raadslid Economie Alan Winde: "Uit ons onderzoek blijkt ook dat 30% verlies van landbouwwater in de West-Kaap bij de telers tot een verlies kan leiden van in totaal R309 miljoen. 

Volgens fruitsectororganisatie Hortgro zijn de appelexport en de perenexport door de droogte respectievelijk 9% en 6% lager dan in 2016. Carl Opperman, CEO van het telers vertegenwoordigende Agri Western Cape, zegt dat er voor boom- en wijngaarden geen water beschikbaar is voor de naoogst irrigatie. Dit zal volgens hem van invloed zijn op de oogst van 2018.

"De West-Kaap is verantwoordelijk voor ongeveer 24% van het Zuid-Afrikaanse bruto binnenlands product. De totale bijdrage van de landbouwsector aan het BBP van de West-Kaap is 4%. De landbouw en de agrarische verwerkende sector zijn verantwoordelijk voor 18% van de werkgelegenheid in de provincie."

Volgens Winde heeft de droogte sommige telers ertoe gedwongen hun activiteiten te reduceren, vooral wat de aanplant betreft, waardoor de groei van het aantal banen in de sector is achtergebleven. Om dit tegen te gaan heeft de West-Kaapse afdeling landbouw in het afgelopen jaar R73 miljoen aan telers toegekend.

De behoefte aan deze noodhulp zal naar verwachting de komende weken toenemen, naarmate meer gemeenten - waaronder Hessequa, Mosselbaai, George en Oudtshoorn - hun droogterapporten afronden.

Lees meer op businesslive.co.za

Publicatiedatum: 20-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: