Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Toenemende vraag naar Mexicaans zachtfruit vanuit Europa, maar VS grootste markt

"Hoewel het grootste deel van ons volume naar de VS gaat, voeren we onze export naar Europa op. Naast bramen proberen we de export van aardbeien en blauwe bessen uit te breiden. We hebben een goed tijdsraam voor de export van aardbeien, omdat ons seizoen in de winter plaatsvindt. De export van blauwe bessen heeft concurrentie van onder andere Peru, Argentinië en Chili, hoewel deze landen hun volumes vooral naar andere markten exporteren," aldus Kristhine Hoflack van het Mexicaanse bedrijf Harvest 52. "Het grootste deel van de export gaat naar de VS, omdat deze markt dichtbij ligt en omdat de vraag veel hoger is dan in Europa," voegt Hoflack toe. "We hebben gewerkt aan onze export van bramen naar Europa, omdat dit ons belangrijkste product is, maar we werken ook aan de export van aardbeien en blauwe bessen. Het zou ideaal zijn als we genoeg productiecapaciteiten zouden hebben voor beide markten."Europa
Het bramenseizoen van Harvest 52 begint vanaf 15 augustus. Afhankelijk van hoeveel tijd er nodig is, loopt het seizoen af aan het begin van juni. "We exporteren ons fruit in heel Europa, onder andere naar landen als Rusland, Nederland, Spanje en Italië. Tot nu toe wisten we elk seizoen ons exportvolume te verbeteren. Dit was mogelijk dankzij een toename in de productie en omdat er sprake is van een toenemende vraag. We verwachten dat we in het volgende seizoen deze trend kunnen voortzetten met bramen, maar dat we ook nieuwe producten naar Europa kunnen exporteren, zoals aardbeien en blauwe bessen," aldus Hoflack.Harvest 52 heeft eerder al wat aardbeien en blauwe bessen geëxporteerd, maar het liefst zou het bedrijf de volumes opvoeren. "We hebben contact met een aantal Europese klanten, waarmee we het seizoen kunnen beginnen." Het seizoen voor blauwe bessen begint in oktober en loopt af in medio juni. Hoflack is van mening dat haar bedrijf beter moet concurreren met andere producerende landen, zoals Peru, Argentinië en Chili. "We passen onze prijzen aan de vraag aan, maar we hebben andere markten. Die andere landen exporteren hun volumes met zeecontainers en hebben een andere kwaliteit. Ongeacht wat onze exportvolumes naar Europa zijn, sturen we alleen fruit van de beste kwaliteit naar onze klanten."Aardbeien
De Mexicaanse aardbeienproductie is sterk. Slechts 10% van de productie blijft op de binnenlandse markt. De rest gaat naar de VS en naar een klein deel van Europa. De Europese markt kent veel concurrentie, onder andere omdat ook Egypte aardbeien naar Europa exporteert.

"We verwachten zo'n 500.000 dozen in het volgende seizoen," aldus Hoflack. "We hopen daarbij op de beste kwaliteit." Elk jaar investeert Harvest 52 meer in het verbeteren van de productieprocessen, de omstandigheden op de plantages en de omstandigheden waarin het fruit wordt verwerkt. Dit is de reden waarom het bedrijf voor het komende jaar een groter volume en een verbeterde kwaliteit verwacht. "Bovendien kan onze productie mogelijk toenemen als de investeringen die we hebben uitgevoerd hun vruchten afwerpen," voegt Hoflack toe. 


 
De aardbeienproductie begint aan het einde van september of het begin van oktober en eindigt in maart. "Het seizoen duurt misschien langer, maar is altijd afhankelijk van de prijzen," zegt Hoflack. "Als we een goede prijs kunnen krijgen, blijven we produceren tot april." Het probleem is dat de prijzen dalen als de Amerikaanse aardbeien op de markt komen. Telers hebben dan de voorkeur om hun aardbeien in koelopslag te plaatsen, in plaats van dat ze vers op de markt worden gezet.


Voor meer informatie:
Kristhine Hoflack
Harvest 52
México
T: +52 33 1655 8199
E: info@h52.mx
www.h52.mx

Publicatiedatum: 20-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: