Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
meer concurrentie van verwerende industrie

Moeizame afzet Spaanse Galia-meloenen

"De markt is erg traag en we hebben nog steeds veel volume aan meloenen die moeten worden verkocht," aldus handelaar Virginia Domínguez de la Costa. De prijzen zijn op dit moment ongeveer €0,40 goedkoper dan vorig jaar. "Uiteindelijk trekken telers aan het kortste eind." Het bedrijf van Domínguez heeft een volume van 200.000 kilo dat direct vanuit het veld op de markt wordt gezet. Daarnaast heeft het bedrijf nog een volume in opslag.

 

Een van de redenen van de geringe vraag naar meloenen is volgens Domínguez de toenemende populariteit van fresh cut-producten. "Die opmars veroorzaakt veel schade, omdat consumenten hierdoor er gewend aan raken dat ze niet meer zelf het fruit hoeven te schillen." Ook worden telers volgens haar niet goed beschermd. "Niemand doet iets om de Spaanse landbouw te  helpen. We weten niet hoe we ons moeten verweren tegen de buitenlandse productie die wordt geïmporteerd."

Domínguez wijst erop dat ze pas sinds dit jaar heeft gezien hoe aardbeientelers zichzelf verenigden om hun markt te beschermen en om redelijke prijzen bij grote retailers te eisen. "Als dit in alle sectoren zou gebeuren, zou de situatie heel anders zijn."

Op de internationale markt zorgt de sterke concurrentie van Marokkaanse Galia-meloenen ervoor dat de omzet van de Spaanse productie wordt verminderd. "De arbeidskosten zijn erg goedkoop in Marokko, wat iets is waar Spanje niet tegen kan concurreren," zegt Domínguez. Daarnaast is er volgens haar niet zoveel sprake van controlemaatregelen als bij Spaanse meloenen. "Daardoor wordt de export makkelijker gemaakt en worden de kosten verminderd. Bovendien hoeven Marokkaanse exporteurs bepaalde belastingen niet te betalen."

Voor meer informatie: 
Virginia Domínguez de la Costa
Phone: +34 655604412 

Publicatiedatum: 20-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: