Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geert Benats, fruitteler:

"Het is de kunst om klein te blijven"

Tholen - Geert Benats is al sinds half jaren 80 fruitteler in Zoutleeuw, Vlaams-Brabant. "We startten toentertijd met appelen, maar stilaan schakelde ik in de jaren 90 over naar peren. Daarnaast produceer ik sinds 2009 walnoten op laagstam. Maar dit is eerder als hobby." Hij vermarkt de producten zelf. "De verkoop is rechtstreeks naar de groothandel."

Minder kilo's
Door de vorst van april 2017 is hij het grootste deel van de huidige notenproductie verloren. Bij de peren is het echter meegevallen. "Ik denk dat het aantal stuks geen probleem zal zijn, maar de vruchtmaat is een ander verhaal. Het kost met name kilo's. Bij één maat verschil kun je al 6 tot 7 ton per hectare minder oogsten. Na de bloei, tijdens de periode van celdeling, hebben we namelijk slecht weer gehad. Sedert een aantal maanden ervaren we tevens een ernstige periode van droogte wat eveneens een impact heeft op deze vruchtmaat. Natuurlijk kunnen we de bomen water geven, maar regen is beter. De natuur kan je niet nabootsen."



Elke dag met beide voeten in de realiteit
Geert heeft een areaal van 7 hectare peren en produceert de rassen Triomphe, Durondeau en Conference. "Naast fruitteler ben ik ook vertegenwoordiger van gewasbeschermingsmiddelen bij Stas Belgium NV te Glabbeek. Fruit telen is voor mij elke dag bijleren." Hij koos voor drie rassen om het risico te spreiden. Een combinatie van deze peren werkt voor mij perfect, elk ras heeft haar voor- en nadelen."

De stemming in de Belgische fruitteeltsector is niet positief. "Iedereen ervaart nog elke dag de Rusland-crisis. Bijkomend spelen de slechte weersomstandigheden ons de laatste 2 jaar parten, bijvoorbeeld hagel, stormen, te nat, te droog en vorst. Weinig telers waren verzekerd tegen hagelschade. Meerdere moeilijke seizoenen achter elkaar is niet voor iedereen vol te houden."

Kunst van klein blijven

Hij staat sceptisch tegenover nieuwe rassen. "Als je kijkt naar hoeveel clubrassen er zijn geïntroduceerd, is er maar een klein deel hiervan gelukt. Ik denk dat je als teler niet te gek moet doen. Sowieso niet te zware investeringen aangaan. Ik ben het niet oneens met een conceptras, maar het ligt eraan wie erachter staat. Privé werkt het volgens mij beter dan bij een coöperatie. Het is namelijk voor een coöperatie moeilijk om aan ieders wensen te voldoen. Dit merk je duidelijk bij het perenras "Celina" van Fruithandel Wouters. Hieruit kan een producent nog winst halen."

Volgens Geert is het niet makkelijk voor de ondernemer fruit-teler. Naast de Ruslandcrisis en de moeilijke weersomstandigheden moeten de ondernemers-telers ook opboksen tegen heel wat regelgeving en moeilijke administratieve rompslomp. Ik denk dat het de kunst is om klein te blijven als bedrijf zodat de ondernemer de werkdruk zelf onder controle kan houden. Als ik kijk naar onze klantenkring, dan merken we dat de kleinere bedrijven het veel makkelijker hebben dan deze met een groter areaal. De kleinere bedrijven hebben meestal betere financiële reserves om moeilijke jaren te overbruggen. Bedrijven met een grote oppervlakte hebben vaak meer problemen om goed personeel te vinden maar ook te houden, wat negatief is voor de werkdruk van de bedrijfsleider."

Voor meer informatie:
Geert Benats
Benats BVBA
geert.benats@proximedia.be
+32 478321692