Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Golf-regio belangrijk voor Bosnisch zachtfruit

Het zachtfruitseizoen van Bosnië en Herzegovina is in volle gang, ondanks dat de oogst van veel zachtfruitsoorten eerder in het seizoen werd vertraagd door het koude weer.Het Bosnische teeltbedrijf Zago BH D.o.o.  produceert zijn zachtfruit in tunnels, met uitzondering van de productie van blauwe bessen. Doordat de teelt in Bosnië volledig biologisch is, is deze kwetsbaar voor de weersomstandigheden. Deze manier van telen geeft echter ook een voordeel op de huidige markt, gezien er veel vraag is naar biologische producten.

"Er is geen enkele andere markt met die van Bosnië te vergelijken. In Bosnië hebben we producten die biologisch zijn en in grote volumes worden vermarkt. Ook hebben we scherpe prijzen. Onze bramen worden op dit moment verkocht voor €4,60 per doos van 1 kg, waarbij een doos acht clamshells van 125 gram bevat. Onze blauwe bessen worden in hetzelfde format verkocht voor €7,50 per kg en onze bosbessen voor €8,00 per kg," aldus Sadek Zago van Zago BH D.o.o."We bevinden ons nog in het begin van het seizoen, dus zijn de prijzen op een mooi niveau begonnen. Ik verwacht niet dat ze al te veel zullen dalen. Er is veel vraag naar, omdat Bosnisch zachtfruit de laatste tijd een goede reputatie heeft gekregen."

Het bedrijf exporteert voornamelijk naar Europese markten als Nederland en Duitsland. Het duurt per truck ongeveer een of twee dagen voor het fruit op de exportbestemming is. Het exporteren naar meer afgelegen markten door middel van luchtvracht is volgens Sadek echter een uitdaging. Met name het Golfgebied wordt een steeds belangrijkere markt voor Bosnië.

"Telers in de EU krijgen veel ondersteuning vanuit de overheid. Dat missen wij hier. We moeten onze telers ondersteunen om zo een sterkere positie op de markt te verkrijgen. De EU en ook andere landen hebben allerlei soorten regelgeving opgesteld voor de export van fruit. Bij landen waar geen overheidsondersteuning is, zoals bij ons, hebben telers moeite om aan die regelgeving tegemoet te komen."


Luchttransport is met name een uitdaging voor Bosnische exporteurs, omdat zachtfruit kwetsbaar is tijdens de reis naar afgelegen markten.

"De export van ons fruit naar gebieden als de Golf-regio kan lastig zijn wegens het gebrek aan regelmatige vluchten. Andere landen als Nederland hebben dankzij directe vluchtlijnen meer mogelijkheden voor luchttransport. Dit probleem wordt verergerd door het feit dat zelfs als we we wel een directe lijn zouden hebben, er geen sprake is van koelfaciliteiten bij de luchthaven van Sarajevo. Ik heb nu bijvoorbeeld 5 à 6 ladingen die moeten worden verstuurd. Maar omdat ik deze ladingen exporteer naar een warme regio en bepaalde verbindingen riskant kunnen zijn, is het lastig om hier een goede luchtvaartmaatschappij voor te vinden."

Voor meer informatie:
Sadek Zago
ZAGO BH D.O.O
Tel: +38762586605
Email: Zagobh@gmail.com
Facebook: zagobhdooaidasksro

Publicatiedatum: 19-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: