Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Derde voedsel VK komt uit EU

Waarschuwing voedseltekorten en hoge prijzen door Brexit

Drie vooraanstaande Britse academici hebben afgelopen maandag een rapport gepubliceerd waarin zij waarschuwen voor de ontwrichtende gevolgen die de Brexit mogelijk zal hebben op de voedselvoorziening en -prijzen in het Verenigd Koninkrijk. De omvang van de impact zou volgens de wetenschappers niet eerder vertoond zijn in een economie die niet in oorlog is. 

"Het zwijgen over de toekomst van de Britse voedselvoorziening sinds het referendum getuigt van politieke onverantwoordelijkheid en zal uitlopen op chaos, tenzij er in gegrepen wordt", zo staat in het 88 pagina's tellende rapport 'A Food Brexit: Time to get real' te lezen. 

Een derde komt uit EU

Een derde van het voedsel dat momenteel in het Verenigd Koninkrijk wordt geconsumeerd, is afkomstig uit EU-landen en de regering lijkt geen strategie bepaald te hebben om toekomstige tekorten in de aanvoer het hoofd te kunnen bieden. 

Daarnaast vrezen de schrijvers van het rapport dat de armsten het hardst door de Brexit getroffen zullen worden, omdat zij zich de hogere AGF-prijzen niet zullen kunnen veroorloven.  Wanneer het Verenigd Koninkrijk uit de EU treedt zonder handelsakkoord zullen de voedselprijzen in het Verenigd Koninkrijk mogelijk met een vijfde stijgen, zo waarschuwt het rapport. 

De voedselprijzen zijn al fors gestegen in het land vanwege de koersval van het Britse pond. In mei bedroeg de prijsinflatie 5,6%, eind 2016 was dit nog 1,5%.

Justin King, voormalig directeur van Sainsbury's, waarschuwde vorige week ook al dat de Brexit zal leiden tot hogere prijzen, minder aanbod en lagere kwaliteit maar dat de consument hierover volledig in het ongewisse gelaten wordt. In het op maandag verschenen rapport wordt Kings waarschuwing nogmaals bevestigd. 

Lees verder op businessinsider.nl

Publicatiedatum: 19-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: