Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Italiaanse broers starten Sweet Berries

"We komen uit een agro-familie en wilden ons eigen bedrijf opzetten. Nadat onze grootouders na de Tweede Wereldoorlog naar Canada emigreerden, besloten zij frambozen te gaan telen. Zo kwamen we op het idee om zelf ook zachtfruit te gaan produceren," legt de jonge ondernemer Guiseppe Pandozzi uit, die samen met zijn broer Sergio het in Terracina gevestigde bedrijf Sweet Berries heeft opgericht.


Sergio en Giuseppe Pandozzi

De broers bezitten anderhalve hectare waar zij tot dusver bramen, blauwe bessen, frambozen en wilde aardbeien telen. Ze zijn pas een paar maanden geleden begonnen op de brakke grond, vandaar dat zij gekozen hebben voor substraatteelt en druppelirrigatie. 


Boven en onder: Blauwe bessen in potten (Bron: bedrijfsvideo)"We telen van alle categorieŽn meerdere rassen. Op deze manier kunnen we nagaan welke rassen het best gedijen in deze regio. Al het plantmateriaal is uit ItaliŽ afkomstig."

 and Boven en onder: wilde aardbeien (Bron: bedrijfsvideo)Hoewel het hier om een startende onderneming gaat, werd de bramenoogst al zo'n  drie weken geleden beŽindigd. De 60 planten leverden per rij zo'n 30 kilo fruit op. 


Boven en onder: bramen (Bron: bedrijfsvideo)Voor frambozen werden klimmende rassen gekozen. De blauwe bessen planten lijken zich echter minder goed aan te passen, vandaar dat de broers blijven experimenteren. 


Boven en onder: frambozen (Bron: bedrijfsvideo)Sergio Pandozzi vertelt dat het oogsten volledig met de hand gebeurt omdat het fruit zeer kwetsbaar is. "Tot nu toe hebben we al het werk zelf gedaan maar we zien nu wel in dat we meer mankracht nodig hebben."Direct na de pluk wordt het fruit in koelcellen opgeslagen waarna het ongeveer een week houdbaar is. Het fruit wordt rechtstreeks verkocht in de regio's Fondi, Sabaudia, san Felice, Terracina en Rome. "Het eerste jaar hebben we ons gefocust op het creŽren van een klantenbestand, dat onder meer bestaat uit restaurants, ijssalons en jamproducenten."

Het fruit wordt verkocht in punnets van 125 gram in kartonnen dozen. Het seizoen duurt van mei tot september. De broers hebben geen hulp bij de financiering van hun project gekregen maar zijn desondanks tevreden omdat de vraag het aanbod overstijgt. "Een maand geleden leverden we dagelijks 40 tot 50 kilo frambozen af met frambozen van 10 gram per stuk."

Een bekende ambachtelijke ijssalon in Terracina stelde vast dat het fruit van de broers een fuctosegehalte van 15% heeft en dat is hoog. 

De teelt vindt plaats zonder gebruikmaking van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Er wordt veel rekening gehouden met het milieu en er worden bijen gebruikt voor de bestuiving. Volgend jaar zal de website worden gelanceerd, tot die tijd kan men de Facebookpagina van de broers bezoeken. 

Voor meer informatie:
Sweet Berries

Via delle Cannete, snc
04019 Terracina (LT)
Giuseppe Pandozzi - contitolare
Cell.: (+39) 320 1665537
Email: albipanda08@gmail.com
Facebook: https://it-it.facebook.com/Sweet-Berries-220410631794855/

Publicatiedatum: 19-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: